Ko će zameniti Rusiju, do sada najvećeg snabdevača? Amerika

Firme i domaćinstva u Evropi stenju pod teretom cena gasa.

Izvor: Deutsche Welle

Petak, 23.09.2022.

12:53

Ko će zameniti Rusiju, do sada najvećeg snabdevača? Amerika
Ilustracija: Depositphotos/Iurii

Još nije razjašnjeno ko će zameniti Rusiju, do sada najvećeg snabdevača.

Jedna nova analiza pokušava da predvidi budućnost.

Najvažniji izvor tečnog prirodnog gasa za Nemačku i Evropu najverovatnije će biti Sjedinjene Američke Države. To je rezultat naučne analize Instituta za energetsku ekonomiju Kelnskog univerziteta. Naručilac studije je savez energetske branše "Budućnost gas".

U neposrednoj budućnosti će, prema rezultatima analize, gas iz Rusije biti nedostupan ili dostupan s ograničenjima, pa će sadašnje cene gasa tek 2030. dostići nivo iz 2018 – i to samo ako se potražnja bitno smanji.

U naučnoj studiji "Razvoj globalnih tržišta gasa do 2030." autori opisuju svoje viđenje razvoja snabdevanja gasom do kraja decenije nakon napada Rusije na Ukrajinu i obustavljanja isporuke gasa.

Izazov fokusiranja na SAD

Godine 2021. ruski gas je imao udeo na nemačkom tržištu od 55 odsto. Transportovan je gasovodima. U međuvremenu Sjedinjene Američke Države su razvile veliki potencijal za transport tankerima prirodnog zemnog gasa (Liquefied Natural Gas, LNG).

Ipak, analiza kaže da bi fokusiranje na Sjedinjene Američke Države predstavljalo izazov: "U pogledu neposredne budućnosti bilo bi primereno da Nemačka ne izgubi iz vida nameravanu diverzifikaciju izvora snabdevanja", zahteva Tim Keler koji je na čelu krovne organizacije branše "Budućnost gas".

On u saopštenju za javnost dodaje: "Samo tako evropsko snabdevanje gasom može da bude stabilno i bezbedno. Za preorijentaciju je potrebna dugoročna strategija, koja jača diverzifikaciju snabdevanja tečnim gasom.“

Keler kaže da i Amerikanci očekuju jasne signale. "Samo ako naši američki trgovinski partneri steknu jasnu sliku o budućim perspektivama prodaje, investiraće neophodne sume u dodatne kapacitete za proizvodnju tečnog gasa.“

Potražnja raste

Evropska potražnja za tečnim gasom će znatno porasti, navodi se u analizi. Za slučaj da se trajno prekine nabavka gasa iz Rusije, tri preostala gasovoda koji snabdevaju EU – iz Norveške, Azerbejdžana i Alžira – biće veoma opterećeni.

Moguć je samo ograničen rast količina gasa koje isporučuju te zemlje. Norveška može da povećava svoje isporuke do 2028, a onda će proizvodnja opadati. Uvoz iz severnoafričkih zemalja izvoznica verovatno će se smanjiti, jer će, zbog njihovog očekivanog privrednog rasta, porasti i njihove energetske potrebe.

EU će biti najvažnije tržište za SAD

U svim preispitanim scenarijima, uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država bitno će se povećati u odnosu na godinu 2021. Ako ne bude trgovine gasom između Evropske unije i Rusije, udeo američkog gasa će se popeti na 40 odsto. Tako će se EU, pored Azije, pretvoriti u jedno od najvažnijih tržišta za tečni gas.

Nasuprot tome, količina tečnog gasa iz Katara ostaće ograničena. Verovatno ni dodatni uvoz iz Australije i Kanade neće biti značajan za evropsko tržište, pošto će ti izvoznici prvenstveno snabdevati azijsko tržište. Ali, dodatne količine bi mogle pomoći da se izbegne nestašica na svetskom tržištu. I manja potražnja bi mogla uticati na pad cena. To bi se postiglo elektrifikacijom, većom energetskom efikasnošću, proizvodnjom biogasa.

Tim Keler računa da će se situacija s cenama u odnosu na sadašnji nivo popraviti već 2024: "Brza izgradnja terminala za tečni prirodni gas u Evropi odstraniće uska grala za uvoz i izjednačiće evropske i azijske cene.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: