Kafa će poskupeti?

Smanjen prinos kafe u Brazilu, najvećem svetskom uzgajivaču, mogao bi da izazove naglo povećanje cena kafe širom sveta u narednim mesecima.

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 22.08.2022.

18:39

Kafa će poskupeti?
Ilustracija: Shutterstock/Dima Sobko

To je objavio Volstrit žurnal, prenosi Raša Tudej (RT).

Prema podacima o trgovanju, fjučersi kafe porasli su za skoro 90% prošle godine nakon što su suša i mrazevi uticali na brazilsku proizvodnju.

Cene kafe su u februaru skočile na 10-godišnji maksimum na 2,59 dolara po funti (1 funta = 453.5 grama) i ostale su više nego prethodnih godina, što je povećanje od 18,06% u odnosu na prethodnu godinu.

Analitičari tržišta očekuju dalje poskupljenje zbog specifičnosti berbe kafe u Brazilu.

Tradicionalno se odvija u dvogodišnjem ciklusu, pri čemu poljoprivrednici sakupljaju veće količine arabike u parnim godinama.

Međutim, zbog ekstremnih vremenskih prilika u 2021. godini, očekivanja za ovogodišnju žetvu su niska, posebno imajući u vidu porast troškova đubriva i transporta.

Pored Brazila, plantaže u Kolumbiji, još jednom velikom izvozniku kafe, takođe su bile pogođene vremenom vlažnijim od uobičajenog.

Prema nekim procenama, navodi Volstrit žurnal, očekuje se da će ovogodišnji prinosi na nekim farmama biti manji za 50%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: