Turbina neće skoro u Rusiju? "Moskva se služi neshvatljivim opravdanjima"

Turbina za gasovod Severni tok 1 još je u nemačkom gradu Milhajmu i spremna je za rad, saopštilo je preduzeće Simens enerdži.

Izvor: DPA

Sreda, 17.08.2022.

15:30

Turbina neće skoro u Rusiju?
Foto: Aleksandr Grechanyuk/Shutterstock

Međutim, nema nagoveštaja da će turbina skoro u Rusiju, prenosi DPA.

"Moskva se i dalje služi neshvatljivim opravdanjima zbog navodno nepotpune dokumentacije", rekao je portparol kompanije. Turbina treba da se prebaci kamionom, tako da ni problemi zbog niskog vodostaja za transport rekama nisu problem.

Ruska energetska kompanija Gasprom je od juna smanjila dotok gasa u Evropu preko Severnog toka 1, navodeći da turbina nije stigla na vreme sa remonta.

Turbina je bila na remontu u Kanadi, a u Nemačkoj je od sredine jula. Gasprom je više puta optuživao Simens enerdži da nije poslao dokumentaciju i informacije o popravkama. Preduzeće je, međutim, odbacilo optužbe. Nemački kancelar Olaf Šolc je pre dve nedelje video turbinu u Milhajmu i rekao da Rusija traži izgovore i krši ugovore da bi ometala isporuke gasa.

Turbina bilo kada može u Rusiju i spremna je da počne da radi.

"Očigledno je da ništa, apsolutno ništa, ne stoji na putu daljem transportu turbine i njenoj montaži u Rusiji", rekao je Šolc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: