Rekordno visoke cene lekova: 13 novih – 257.000 dolara

Američki proizvođači lekova lansiraju nove medikamente po rekordno visokim cenama u poslednjih 12 meseci.

Izvor: B92

Utorak, 16.08.2022.

13:34

Rekordno visoke cene lekova: 13 novih – 257.000 dolara
Foto: Oleg Elkov/Shutterstock

Istovremeno, Kongres želi da ukine ili barem smanji godišnja izdvajanja od 500 milijardi dolara za farmaceutske proizvode u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pojedini farmaceutski proizvođači otkrivaju mnogo manje detalja o cenama svojih inovativnih lekova, odnosno o imputima koji određuju njihovu visoku vrednost, pokazuje najnovije istraživanje agencije Rojters.

"U SAD je trenutno omogućeno proizvođačima da praktično slobodno određuju troškove za sve brendirane lekove", kaže dr Aron Keselhajm, profesor farmacije na Harvardskom medicinskom koledžu.

Prosečna cena 13 novih lekova akreditovanih za upotrebu od strane američke Uprave za hranu i lekove do sada u ovoj godini iznosi čak 257.000 dolara, prenosi Capital.

Ovo pokazuju istraživanja žurnala krovne medicinske organizacije u americi JAMA (The Journal of the American Medical Association), koji potvrđuju da lekovi za veoma retke bolesti imaju veće troškove.

S druge strane, predstavnici farmaceutskog biznisa tvrde da ti potpuno novi lekovi, od kojih se mnogi sada bave neuobičajenim tegobama za koje nisu postojale nikakve terapije, delimično nadomešćuju visoke troškove njihovih korisnika tako što oni više nemaju potrebe za skupim lečenjima i posetama u bolnicama.

Farmaceutski proizvođači dodatno naglašavaju da "oni ne odlučuju o tome koliko će američki pacijenti plaćati za lekove".

Svaki pojedinačni fond zdravstvenog osiguranja u okviru svojih planova određuje visinu usluga i dostupnost korisnicima, što opet u prvi plan stavlja sistem zdravstvene zaštite u SAD, u kojima mnoge usluge nisu dostupne ogromnom broju građana zbog njihovog nepovoljnog ekonomskog statusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: