Nemce brine hladna zima, vlast strepi od vruće jeseni: Kreću protesti; Šolc: "Sve će poskupeti"

Nemačka je najavila dodatni namet na gas od 2,4 evrocenta po kilovat-satu kojim nastoji da spase uvoznike od propasti.

Izvor: DPA

Ponedeljak, 15.08.2022.

18:00

Nemce brine hladna zima, vlast strepi od vruće jeseni: Kreću protesti; Šolc:
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Mera je, međutim, izazvala oštre kritike i ocenu da će podići već podivljale troškove stanovništva i privrede.

Zbog kompleksa ruskog napada na Ukrajinu i zapadnih sankcija, Nemačka više ne može da računa na obilne isporuke jeftinog gasa sa istoka. Nestašica preti, cena gasa vrtoglavo raste, a sa njom i troškovi.

Poskupljenje treba da pomogne uvoznicima gasa, koji za ugovorene obaveze, umesto ruskog, moraju da kupuju skuplji gas sa drugih tržišta i zato trpe ogromne gubitke.

Prosečno četvoročlano domaćinstvo koje troši 20.000 kilovat-sati energije, plaćaće godišnje 484 evra više.

Lider partije Levica Martin Širdevan je meru opisao kao dokaz "antisocijalnog kursa" vlade i pozvao na proteste. "Već sam najavio vruću jesen protesta protiv socijalne zime i savezne vlade", rekao je on u Berlinu.

Ministar privrede Robert Habek je ponovio da podizanje cene "nije nipošto lak korak", ali je neohodan da se obezbede grejanje i snabdevanje privatnih domaćinstava energijom, kao i održanje privrede. Bez tog nameta, "bila bi ugrožena sigurnost snabdevanja".

Šolc obećao dodatno rasterećenje

Odmah po najavi novog nameta na gas, koji će u Nemačkoj povećati račune i stanovništvu i privredi, kancelar Olaf Šolc je obećao dodatne mere rasterećenja.

"Ne ostavljamo nikoga na cedilu sa većim troškovima", objavio je kancelar na Tviteru u ponedeljak po podne. Šolc je, međutim, priznao da će "sve poskupeti – cena energenata će nastaviti da raste".

U međuvremenu, Šolcova trostrana koalicija nastavlja raspravu o dodatnim olakšicama.

Poslednja poreska reforma koju je prošle sedmice kao predlog predstavio ministar finansija Kristijan Lindner, dočekana je na nož sa više strana, kao nepovoljna za simromašnije građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: