Sankcije deluju – ruski BDP pao četiri odsto u drugom kvartalu

Ruski bruto domaći proizvod pao je četiri odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utiču na rusku ekonomiju.

Izvor: Biznis.rs

Subota, 13.08.2022.

15:28

Sankcije deluju – ruski BDP pao četiri odsto u drugom kvartalu
Ilustracija: Shutterstock/Natali55522

U periodu od aprila do juna BDP je prema preliminarnim procenama iznosio 96 odsto novoa dostignutog u istom periodu prošle godine, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Reč je o objavi podataka o kretanju ruskog BDP-a u prvom od tromesečja koje je u potpunosti obeležio rat u Ukrajini, prenosi portal biznis.rs.

Nekoliko svetskih finansijskih institucija smanjilo je ekonomske šanse Rusije i Ukrajine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. U maju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za Ukrajinu predvidela da bi njen BDP ove godine mogao pasti 30 odsto, dok bi se ekonomska aktivnost u Rusiji mogla smanjiti deset odsto.

Pre nego što je Rusija započela sukob sa Ukrajinom 24. februara, banka sa sedištem u Londonu predviđala je rast od 3,5 odsto za Ukrajinu ove godine, i jačanje od tri dsto za Rusiju.

Svetska banka je sredinom aprila objavila da će ukrajinski BDP ove godine pasti 45,1 odsto, a ruski 11,2 odsto.

Nakon izbijanja rata mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije protiv Rusije, čime žele oslabiti rusku privredu i njenog predsednika Vladimira Putina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: