"Poseban odnos"; "Odbijanje Turske da izoluje Rusiju pohvalno"

Turska obezbeđuje sigurnost snabdevanja gasom plaćajući Rusiji u rubljama, kaže šef Inovacione partije.

Izvor: B92.net

Subota, 13.08.2022.

10:42

Ilustracija: Shutterstock/Leonid Altman

Turska je povećala svoju energetsku bezbednost uoči zime postizanjem sporazuma sa Rusijom o uvozu gasa, rekao je lider Inovacione partije Ozturk Jilmaz, piše Sputnjik International.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez najavio je da će Turska plaćati prirodni gas u rubljama i razgovarao o opciji da plati deo tranzita u turskim lirama.

"Pozitivan je razvoj da je postignut dogovor o snabdevanju gasom iz Rusije u nacionalnim valutama... Snabdevanje gasom iz Rusije će se nastaviti. I za sada ne očekujem prekid", rekao je Jilmaz.

Rusija je tražila sporazume sa trgovinskim partnerima koji bi joj omogućili da prodaje robu za rublje i druge nacionalne valute, izbegavajući američki dolar. Indijske kompanije sve više koriste azijske valute za kupovinu ruske robe kako bi zaobišle zapadne sankcije.

Jilmaz je rekao da su neutralnost Turske po pitanju ukrajinske krize i njeno odbijanje da podrži napore Zapada da izoluje Rusiju pohvalni. Dve zemlje imaju poseban odnos koji se pokazao ključnim tokom ovog perioda nestabilnosti, rekao je on.

"Uvek postoji neki pritisak sa Zapada... Ali Turska bi mogla da uspe da pobegne od mnogih aspekata izolacije Rusije. Jednostavno zato što smo susedi, imamo posebne odnose i moramo uspeti da pobegnemo", rekao je on.

Moskva i Ankara bi trebalo da ojačaju svoju sveobuhvatnu saradnju kako bi se oduprle pritisku Zapada, predložio je političar. On je dodao da bi Rusija zauzvrat trebalo da pusti Tursku da brani svoje bezbednosne interese u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: