Objavljeno koliko je puno hrvatsko skladište gasa – a EU traži da bude 90%

U hrvatskom skladištu gasa Okoli bilo je 10. avgusta ove godine ukupno 2,63 milijarde kilovat-sati (kWh) gasa, što znači da je nivo popunjenosti 61 posto.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.08.2022.

15:03

Objavljeno koliko je puno hrvatsko skladište gasa – a EU traži da bude 90%
Ilustracija: Shutterstock/g_tech

Tako glase podaci o tom podzemnom skladištu.

U ovo skladište je juče upumpano nominalno 38,15 miliona kWh gasa, a s obzirom na to da je povučeno 1,78 miliona kWh, dnevni saldo upumpavanja gasa iznosio je 36,38 miliona kWh, izveštava Hina.

Prema preporukama Evropske komisije i odluci hrvatske vlade, skladište do 1. novembra mora dostići popunjenost od 90 posto.

U odnosu na kraj jula, u skladište Okoli je upumpano više od milijardu kWh novih količina gasa. Ipak, u poređenju s avgustom prošle godine, popunjenost skladišta za sada je manja za 683 miliona kWh.

Hrvatska vlada je početkom juna naložila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da nabavi 270,8 miliona kubnih metara prirodnog gasa (otprilike 2,5 milijardi kWh) i uskladišti ga u podzemno skladište Okoli, kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje domaćeg tržišta tokom zime, podseća Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: