"Gas iz Crnog mora će biti dostupan u martu 2023"

Turski ministar Fatih Donmez izjavio je u četvrtak kako će gas koji je Turska pronašla u Crnom moru biti dostupan na kopnu već u martu 2023. godine.

Izvor: Anadoly Agency

Četvrtak, 11.08.2022.

11:25

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Donmez je bio gost uredničkog deska agencije Anadolija u Ankari,te je odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim temama.

U središtu pažnje je bio turski brod za sondažna bušenja “Abdulhamid Han“, koji je pre dva dana isplovio iz luke u Mersinu i uputio se prema bušotini "Jorukler-1" u Sredozemnom moru, gde će vršiti hidrougljenična istraživanja.

Ministar je podsetio da postoje četiri broda za bušenje u turskoj energetskoj floti zajedno s brodom "Abdulhamid Han".

"Iako ima mnogo sličnih osobina s našim drugim brodovima za bušenje, 'Abdulhamid Han' će biti prvi brod ovakve vrste koji koristimo. Ima ih pet u svetu i može bušiti do dubine od 12.200 metara", pojasnio je Donmez.

Kazao je kako će sondažni brod "Amdulhamid Han" vršiti istraživanja na bušotini "Jorukler-1" u Sredozemnom moru, 55 kilometara od obale Mersina.

"Pred nama je period od 45 do 60 dana. Za to vreme ćemo završiti naše bušenje. Ako dođemo do otkrića, podelićemo dobre vesti s našim narodom“, kazao je Donmez.

Govoreći i o bušenjima u Crnom moru, Donmez je potvrdio da će "gas iz Crnog mora na kopnu biti dostupan u martu 2023. godine".

"Uspostavljamo energetsku bazu 2.200 metara ispod Crnog mora. Završeno je dubinsko polaganje cevi dužine 120 kilometara, ostalo je još 50 kilometara", dodao je Donmez.

Napomenuo je da je nuklearna elektrana Akuju (NGS) jedan od megaprojekata Turske i da je njegova zemlja pred ostvarenjem svog sna starog 60–70 godina.

"Ne možemo dozvoliti odstupanja od planiranog kalendara gradnje nuklearne centrale Akuju", rekao je Donmez.

Naglasio je takođe kako Turska raspolaže rezervama rude bora dovoljnim celom svetu za 500 godina. ​​​​​​​

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: