Nemci su (sada još veći) pesimisti

Procena anemičnog privrednog rasta iz juna već sada ne deluje održivo, upozorio je u utorak predsednik Udruženja nemačke industrije (BDI) Zigfrid Rusvurm.

Izvor: DPA

Utorak, 09.08.2022.

15:25

Nemci su (sada još veći) pesimisti
Ilustracija: Shutterstock/Natanael Ginting

Računicu da će privreda rasti stopom od 1,5 odsto ne kvari samo poskupljenje gasa.

"Još tada smo rekli da je rast od 1,5 odsto moguć samo ako sve bude kako treba. A to sada postaje sve teže", rekao je Rusvurm za agenciju dpa.

Početkom godine, pre izbijanja rata u Ukrajini, BDI je računao sa privrednim rastom od 3,5 odsto. "To ne zavisi samo od cene gasa. Ima i drugih rizika", rekao je Rusvurm, ukazujući na razmahanu inflaciju. On je kao takve faktore rizika naveo uticaj velikog rasta kamata u SAD - najvećem izvoznom tržištu Nemačke - kao i slab privredni rast u Kini.

"Ljudi se pripremaju na to da će struju i gas morati da plaćaju znatno skuplje i čuvaju novac", rekao je Rusvurm, dodajući da "država neće moći da kompenzuje sva poskupljenja".

Rusvurm zbog smanjivanja isporuka ruskog gasa računa sa znatno većim izdacima. Cena gasa je dugo bila ispod 20 evra za megavatsat, a sada nemačka preduzeća za alternativu ruskom gasu moraju da plaćaju oko 10 puta više.

Raspoloženje u industriji je opisao kao napeto. "Mnoga preduzeća već menjaju energente. Druga naprosto moraju da obustave proizvodnju jer im ulaganja prebacuju profit", rekao je šef udruženja.

Dodao je da neka preduzeća tonu jer njihovi klijenti više ne mogu da podnesu poskupljenja, pa su prestali su da kupuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: