Fajzer zaradio na koroni, sad investira: Spremna kupovina vredna 5,4 milijarde dolara

Farmaceutski gigant Fajzer dogovorio je kupovinu Global Blood Therapeutics Inc. za 5,4 milijarde dolara.

Izvor: Bonitet

Ponedeljak, 08.08.2022.

19:00

Fajzer zaradio na koroni, sad investira: Spremna kupovina vredna 5,4 milijarde dolara
Foto: Depositphotos/DmitryRukhlenko

Taj ugovor bi ovom proizvođaču lekova dao uporište u lečenju bolesti srpastih ćelija.

Fajzer je saopštio da će platiti 68,50 dolara po akciji u gotovini za Global Blood Therapeutics, koji ima jedan od retkih odobrenih tretmana za bolest srpastih ćelija, javlja Wall Street Journal.

Ova akvizicija je još jedna u nizu gde Fajzer, kako piše list, investira novac koga ima dovoljno od prodaje vakcine i lekova protiv Covid-19. Plan kompanije je da doda 25 milijardi dolara prihoda do 2030. i to kao posledicu razvoja poslovanja, a to podrazumeva spajanja i akvizicije.

Dodavanje Global Blood Therapeutics bi ojačalo Fajzer-ov portfolio kompanija koje se bave retkim bolestima, ali i pomoglo da ostvari dugoročni cilj prodaje lekova za lečenje srpastih ćelija, naslednog poremećaja krvi koji pogađa oko 100.000 ljudi u SAD i 20 miliona širom sveta. Fajzer je pokušao je da razvije sopstveni lek, ali nije uspeo.

Global Blood Therapeutics je 2019. dobio odobrenje za lek za srpaste ćelije po imenu Oxbryta,a trenutno ima još dva leka za ovu bolest u razvoju.

Oxbryta je prošle godine proizvela 195 miliona dolara neto prodaje za Global Blood Therapeutics, sa sedištem u Južnom San Francisku, Kalifornija.

Ako svaki od tri Global Blood Therapeutics leka bude odobren, franšiza ima potencijal prodaje od više milijardi dolara, posebno ako ih Fajzer spoji u svoju globalnu komercijalnu mrežu i plasira na tržište širom sveta, kažu analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: