Ekonomisti kritikuju NIP

Ekonomisti kritikuju Vladin plan da kroz Nacionalni investicioni plan potroši novac od privatizacije.

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2006.

15:39

Default images

Nacionalni investicioni plan predviđa da se milijardu i 600 miliona evra potroši na rekonstrukciju i izgradnju puteva, modernizaciju škola i bolnica, izgradnju stanova i razvoj poljoprivrede. Međutim, pojedini ekonomisti smatraju da bi takvo trošenje novca moglo da bude neefikasno jer država nije dobar investitor, a i ministri koji odobravaju projekte imaju prevelika ovlašćenja.

"Uošte ne mogu da zamislim hrabrost te petorice ministara da naprave listu projekata na koje će se potrošiti toliki novac. Uveren sam da će prodaja telekomunikacija i banaka imati više štete nego koristi ukoliko se novac potroši na ovaj način", procenjuje ekonomista Milan Kovačević.

Ovaj stav izrečen je na okruglom stolu koji su organizovali Naučno društvo ekonomista i Fond za razvoj ekonomske nauke, koji vodi bivša ministarka Kori Udovički.

Odgovarajući na kritike ekonomista, ministar finansija u ostavci poručio im je da se manje bave teorijom i da prouče kakva je praksa u razvijenim zemljama: "Među tim ekonomistima ima onih koji nikada ništa nisu uradili u praksi. Takva je, recimo, Kori Udovički. Zašto ona, kad je bila ministar, nije ukinula monopol na uvoz naftnih derivata", zapitao je Mlađan Dinkić.

Ekonomista Stojan Stamenković veruje da će početkom iduće godine porasti sve cene koje država sada kontroliše, što će izazvati veliki inflatorni pritisak. Međutim,  Dinkić očekuje da sledeće godine inflacija bude maksimalno do nivoa ovogodišnje, koja će, kako kaže, biti između 7 i 7,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: