BRIKS će parirati Zapadu? Kina zvanično podržala Argentinu

Argentinska vlada je saopštila danas da je dobila zvaničnu podršku Kine povodom zahteva te zemlje da se pridruži grupi BRIKS.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.07.2022.

16:54

BRIKS će parirati Zapadu? Kina zvanično podržala Argentinu
Ilustracija: Depositphotos/marphotography

Taj blok čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Argentinski ministar spoljnih poslova Santjago Kafijero sastao se sa kineskim kolegom Vang Jijem na skupu šefova diplomatija G20 u Indoneziji, gde je ta podrška formalizovana, navodi se u saopštenju argentinskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

„Vang Ji je zvanično potvrdio podršku njegove zemlje članstvu Argentine u grupi BRIKS, shodno dogovoru između lidera te grupe", ističe argetinsko ministarstvo i dodaje da bi Argentina, ako se pridruži toj grupi, „ojačala i proširila domet svog glasa u odbrani interesa sveta u razvoju".

BRIKS se smatra moćnim blokom zemalja u usponu koji parira Zapadu. Argentina je veliki izvoznik soje, pšenice i kukuruza.

Predsednik Argentine Alberto Fernandez saopštio je ranije da ta zemlja, koja se bori sa ekonomskom krizom, visokom inflacijom i slabim deviznim rezervama, želi da se pridruži grupi BRIKS. Taj proces zahteva podršku članica ove grupe.

Kina ima daleko najveću ekonomiju u BRIKS-u, s udelom od preko 70 posto u ukupnoj ekonomskoj snazi tog bloka čija se vrednost procenjuje na 27,5 biliona dolara.

Indija ima udeo od oko 13 posto, a Rusija i Brazil po otprilike 7,0 procenata, prema podacima MMF-a.

Zemlje BRIKS-a učestvuju sa više od 40 odsto u svetskoj populaciji i sa oko 26 posto u svetskoj ekonomiji, dodaje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: