Britanija neće prekršiti sporazum: Dunav i železnice su moguće alternative

London ne planira da šalje pomorske brodove da obezbede isporuke žita iz Ukrajine.

Izvor: B92.net

Utorak, 05.07.2022.

14:59

Britanija neće prekršiti sporazum: Dunav i železnice su moguće alternative
Ilustracija: Shutterstock/Michele Ursi

Britanija neće rasporediti ratne brodove u Crno more kako bi pomogla u isporuci ukrajinskog žita, rekao je premijer Boris Džonson. Isporuke iz Ukrajine, velikog izvoznika žitarica, prekinute su nakon sukoba Rusije i Ukrajine, prenosi RT.

Govoreći u parlamentu u ponedeljak, od Džonsona je zatraženo da potvrdi da li će prekršiti Konvenciju iz Montroa, međunarodni sporazum iz 1936. godine, koja Turskoj dozvoljava da blokira pristup Crnom moru ratnim brodovima izvan regiona.

Premijer je odgovorio: "Ne, mi ne idemo ka tome. Postoje alternativna rešenja koja ne uključuju prisustvo Velike Britanije ili drugih ratnih brodova u Crnom moru".

Džonson je predložio da bi se Dunav i druge reke, kao i železnički transport, mogli koristiti za otpremu žitarica iz Ukrajine. Ove metode bi mogle da pomognu da se žito "izveze u manjim količinama", za razliku od organizovanja pomorskog konvoja, rekao je premijer.

"Razmatramo sve moguće opcije", rekao je Džonson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: