Zaplenjeno skoro 1.000 ruskih teretnih vagona

Finska je zaplenila skoro hiljadu teretnih vagona koji pripadaju ruskim kompanijama kao rezultat sankcija Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.07.2022.

14:24

Zaplenjeno skoro 1.000 ruskih teretnih vagona
Ilustracija: Aleksandar Malivuk/Shutterstock

To pokazuju podaci finskog državnog železničkog operatera VR i navodi iz pisma Ruskih železnica u koje je Rojters imao uvid.

Pošto je finski VR počeo da smanjuje železnički saobraćaj s Rusijom u aprilu, kada je Evropska unija uvela sankcije na isporuke ruskog uglja, sudski izvršitelji su zaplenili 865 vagona iz Rusije, piše u pismu Ruskih železnica upućenom u junu Ministarstvu saobraćaja.

Finske izvršiteljske vlasti su navele u izjavi za Rojters da su zamrzle imovinu nekoliko desetina ruskih i beloruskih fizičkih i pravnih lica, među kojima i imovinu transportnih firmi, u vrednosti od najmanje 82 miliona evra, u okviru sprovođenja sankcija EU.

Portparolka VR-a Taina Kuitunen potvrdila je u imejlu da u Finskoj ima "oko 800 teretnih vozila u ovom trenutku" i da kompanija nastoji da što pre otpremi u Rusiju one koji nisu zaplenjeni.

Šef logistike u VR-u rekao je finskim medijima u martu da se u toj zemlji nalazilo oko 5.000 ruskih železničkih vagona kada je kompanija odlučila da obustavi saobraćaj s Rusijom i da su nameravali da ih vrate, ali su sudski izvršitelji naredili da se deo zapleni.

Zaplenjeni vagoni pripadaju kompanijama koje su ili direktno pogođene sankcijama EU ili čijim su akcionarima uvedene sankcije pa su odustali od vlasničkih udela u firmama.

Iz Uralhem-Transa, čiji je bivši vlasnik Dmitrij Mazepin ustupio kontrolu nad kompanijom nakon što je u martu dospeo pod sankcije EU, nisu odgovorili na zahtev za komentarom, a ruska državna lizing kompanija GTLK, kojoj su uvedene sankcije EU, odbila je komentar.

Ruske železnice su takođe odbile komentar, a iz Ministarstva saobraćaja nisu odgovorili na Rojtersov upit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: