"Inflacija – otrov za društvo"

Šef Dojče banke Kristijan Zeving zahuktalu inflaciju opisuje kao otrov za društvo i upozorava da neprekidno poskupljivanje svega preti da izazove recesiju.

Izvor: DPA

Ponedeljak, 04.07.2022.

19:56

Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

"Kada 40 odsto građana kaže da krajem meseca ne može ni evro da ostavi na stranu, to znači da je socijalni mir u Nemačkoj ugrožen", rekao je Zeving u ponedeljak na jednoj bankarskoj konferenciji u Frankfurtu, prenosi dpa.

Povrh toga, trajni pritisak inflacije preti i recesijom, rekao je Zeving, dodajući da su knjige porudžbi preduzeća još puna i profit robustan, ali da sa zebnjom iščekuje narednih 12 meseci.

Uz eksploziju cena, stanje zaoštravaju pandemija, prenapregnuti lanci snabdevanja i uska grla na tržištu rada. Ako rat u Ukrajini još prekine uvoz ruskog gasa, nemačka privreda će upasti u "duboku recesiju", ocenio je Zeving.

On je ocenio da Evropska centralna banka kasni (ECB) i nije dovoljno odlučna sa podizanjem referentne kamatne stope, bazične mere za hlađenje inflacije.

Zeving je dodao i da se nada da će američke Federalne rezerve svoju osnovnu kamatu povećati za još 0,75 procentnih poena, odnosno da će ECB ranije od očekivanog i sama reagovati.

Potrošačke cene su u junu u evrozoni, dakle u 19 članica EU koje koriste evro kao zajedničku valutu, rasle međugodišnjom stopom od 8,6 odsto. U Nemačkoj ta stopa je dospela na 7,6 odsto.

Pročitajte još:

Najviša inflacija u poslednjih četvrt veka: Porasla na skoro 79 odsto

Šolc o štednji energije: "Neki se tuširaju hladnom vodom jer misle da je zdravo. Ja baš i ne"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: