Porcija ruskog gasa biće kao lanjska?

Ugovorena je isporuka iste količine gasa kao i do sada - 10 miliona kubnih metara dnevno.

Izvor: Dnevnik.co.yu

Utorak, 31.10.2006.

12:45

Default images

Količine prirodnog gasa, kao i uslovi isporuke ovog energenta u Srbiju naredne godine biće tema razgovora predstavnika JP „Srbijagas“, koji borave u Rusiji, s predstavnicima ruskog „Gasproma“.

Po rečima rukovodioca službe za odnose s javnošću JP „Srbijagas“ Irene Ćupović, dogovoriće se pojedinosti ugovora za sledeću godinu, a izvesno je da će količine prirodnog gasa, koji će tokom 2007. godine biti isporučivane Srbiji, biti slične kao i do sada.

“Ove godine planiran je transport i promet ukupno 2.756.921.000 kubnih metara prirodnog gasa, od kojih je oko 160 miliona kubika iz domaće proizvodnje, a ostatak iz uvoza”, kaže Irena Ćupović.

Ona je navela da je uvoz prirodnog gasa do kraja ove godine već je dogovoren, a u našu zemlju dnevno će stizati, kao i ranije, oko 10 miliona kubika prirodnog gasa.

“Poučeni iskustvima iz prethodnih godina, ostavili smo i mogućnost da se u kritičnim trenucima povećanja potrošnje isporučuje više od 10 miliona kubika prirodnog gasa, ali treba napomenuti da su količine koje stižu u našu zemlju ograničene mogućnostima mađarskog transportnog sistema”, objasnila je Ćupović.

Za narednu godinu, kaže Irena Ćupović, planiran je transport i promet oko 2.710.000.000 kubnih metara prirodnog gasa, što je veoma slično količinama iz ove godine. Ipak, određeno smanjenje, istakla je ona, najverovatnije je izazvano očekivanim puštanjem u rad podzemnog skladišta prirodnog gasa u Banatskom Dvoru.

Što se tog skladišta tiče, gotovo da je izvesno da se, do pred kraj grejne sezone, ono neće uključivati u potrošnju.

Naime, Irena Ćupović ukazuje na to da je funkcionalna proba skladišta potvrdila da je sve urađeno kako treba. Međutim, skladište se sada ne može puniti, jer sve količine koje stignu u našu zemlju odlaze u potrošnju. Ipak, ona kaže da će, u slučaju niskih temperatura, biti preduzeto sve što je moguće da se iz skladišta povuku određene količine prirodnog gasa, ali na to se može računati tek od februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: