Novi potez koji će razbesneti Zapad: Putin preuzima kontrolu

Ruski predsednik Vladimir Putin podigao je ulog u ekonomskom ratu sa Zapadom, dekretom o preuzimanju pune kontrole nad naftnim i gasnim projektom Sahalin-2.

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 01.07.2022.

13:44

Novi potez koji će razbesneti Zapad: Putin preuzima kontrolu
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK

To je potez koji bi mogao da izbaci Šel i japanske investitore, prenosi Poslovni dnevnik.

Dekretom potpisanim u četvrtak stvara se nova kompanija koja će preuzeti sva prava i obaveze kompanije Sahalin enerdži Investment, u kojoj Šel i dve japanske kompanije Micui i Micubiši imaju nešto manje od 50 odsto akcija.

U dokumentu na pet stranica, objavljenom nakon što je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog sukoba sa Ukrajinom, navodi se da će Kremlj odlučiti da li strani partneri mogu ostati u projektu.

Državna kompanija Gasprom već ima 50 odsto i jednu akciju u Sahalinu-2, koji čini oko 4 odsto svetske proizvodnje tečnog prirodnog gasa (LNG).

Taj potez Moskve povećava rizike s kojima se suočavaju zapadne kompanije koje su još uvek u Rusiji.

"Ruska uredba efektivno zapravo izvlašćuje strane udele kompanije Sahalin enerdži investment, što predstavlja dalju eskalaciju već postojećih tenzija", rekla je Lusi Kalen, glavna analitičarka konsultantske kuće Vud Makenzi.

Mnoge zapadne kompanije su već napustile Rusiju, dok su druge najavile odlazak, ali potez ruskog predsednika Vladimira Putina dodatno komplikuje ionako složen proces onima koji žele da odu. Moskva priprema zakon, koji bi uskoro mogao da bude usvojen, koji bi omogućio državi da konfiskuje imovinu zapadnih kompanija koje odluče da se povuku.

Šel, koji je već otpisao vrednost svoje imovine u Rusiji, pre nekoliko meseci je jasno stavio do znanja da namerava da napusti Sahalin-2 i da je u razgovorima sa potencijalnim kupcima. U petak je rečeno da ocenjuje rusku regulativu.

Izvori su rekli da Šel veruje da postoji rizik da Rusija nacionalizuje imovinu u stranom vlasništvu, dok je Putin više puta rekao da će Moskva uzvratiti Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima zbog zamrzavanja ruske imovine i drugih sankcija.

Sahalin-2, u kome Šel ima 27,5 odsto akcija, jedan je od najvećih svetskih LNG projekata sa proizvodnjom od 12 miliona tona.

Najviše izvozi u Japan, Južnu Koreju, Kinu, Indiju i druge azijske zemlje.

Japanski Micui ima 12,5 odsto udela, a Micubiši 10 odsto.

Japan, koji je u velikoj meri zavisan od uvoza energenata, ranije je najavio da neće odustati od svojih interesa u projektu.

"Propis ne znači da će japanski uvoz LNG odmah postati nemoguć, ali treba preduzeti sve moguće mere za nepredviđene situacije", rekao je japanski ministar industrije Koiči Hagiuda.

Zamolio je svoje američke i australijske kolege za alternativno snabdevanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: