EU steže obruč sankcija oko ruskih oligarha

Evropska unija se bliži dogovoru o zapleni imovine ruskih oligarha koji izigravaju sankcije i definisanju takvih pokušaja kao krivičnog dela.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2022.

13:53

EU steže obruč sankcija oko ruskih oligarha
Foto: Novikov Aleksey/Shutterstock

Stalni predstavnici članica EU u Briselu su pristali na predlog da prikrivanje imovine oligarha bude kažnjivo na isti način svuda u Uniji. To uključuje propisivanje kazni, prenosi DPA.

Francuska, koja u prvoj polovini ove godine predsedava Savetu EU, saopštila je u sredu uveče da je za primenu dogovora potreban još samo pristanak Evropskog parlamenta.

Evropska komisija, izvršno telo EU, krajem maja predložila je proširenje spiska krivičnih dela, ocenivši da ruski oligarsi na meti sankcija prečesto uspevaju da ih izvrdaju.

Tako, na primer, jahte prebacuju u međunarodne vode ili imovinu prepisuju na nekoga ko nije na spisku EU.

To su mogli da rade jer zaobilaženje sankcija nije kažnjivo u svim članicama, nego, prema rečima komesara EU za pravosuđe Didijea Rejndersa, u samo 12 od 27 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: