Zakup "erbasa" komšije bi mogao da košta čak 10 miliona evra

Crnogorska nacionalna avio-kompanija zakupila je avion od hrvatskog Trejd era na šest meseci, uz dodatno plaćanje smeštaja i hrane za posadu.

Izvor: Pobjeda, poslovni-dnevnik.me

Sreda, 29.06.2022.

11:27

Zakup
Foto: EPA/KAMAL MUSTAFA

Kako saznaje Pobjeda, Er Montenegro će za šestomesečni zakup erbasa 320 platiti 3,84 miliona evra.

Taj aranžman će, prema izvorima lista, uz troškove goriva, aerodromskih i navigacionih usluga, koštati sigurno 10 miliona evra, što preti da ozbiljno ugrozi finansijsku održivost Er Montenegra.

Manjak realizovanih sati

Avion je zakupljen od 1. maja do 31. oktobra, s posadom. Er Montenegro se obavezao da će Trejd eru platiti 1.600 sati letenja po ceni od 2.400 evra po satu, bez obzira na to hoće li avion leteti toliko sati.

Izvori Pobjede kažu da će avion teško uspeti da realizuje 1.600 sati, zbog čega bi kompanija mogla da plati i za 300 do 400 sati koje neće leteti. Avion se koristi za letove prema udaljenijim i novim tržištima: Tel Aviv, Lion, Nant, Katovice, Jerevan, uskoro i Kairo, a moguće je i da će od sredine jula leteti prema Rijadu.

"Avion je u maju leteo samo 130 sati, što nije ni 50 odsto od onog na šta se Er Montenegro obavezao, ako se računa mesečni prosek. Svakako će leteti više u julu i avgustu, međutim manjak realizovanih sati, sudeći po maju, biće nemoguće nadoknaditi u julu i avgustu", kažu izvori Pobjede iz Er Montenegra.

Prošle godine dva aviona su za sedam meseci letela gotovo 1.200 sati, dok je sada obaveza sa Erbasom da se za mesec manje i sa jednim avionom realizuje promet za gotovo trećinu veći od onoga koji su prošle godine, u dužem vremenskom razdoblju, obavila dva aviona, prenosi Poslovni dnevnik.

Neizvesno je i hoće li biti uvek popunjen iznajmljeni avion, koji ima 180 sedišta, znatno više od 116, s koliko raspolažu embraeri Er Montenegra. Prosečna popunjenost putničke kabine lane je bila ispod 60 odsto sa 116 sedišta, pa je vrlo čudno da se kompanija usudila da u zakup uzme avion sa 180 sedišta.

Kompanija će imati i velike troškove za gorivo, budući da erbas po satu ne troši manje od 2,6 tona. Prema trenutnim cenama, Er Montenegro bi samo gorivo za 1.000 sati leta platio više od 2,5 miliona evra. Tome treba dodati troškove usluge za taj tip aviona na aerodromima i navigacione usluge (Jurokontrol i ATC nadoknada).

Izajmljivanje većih aviona bila je praksa i menadžmenta propalog Montenegro erlajnsa, za koju se na kraju pokazalo da je jedan od razloga zbog kojih je ta kompanija završila u stečaju.

Iz Er Montenegra Pobjedi su samo rekli su da im taj avion omogućava otvaranje novih emitivnih tržišta, a u isto vreme i da adekvatno odgovore na povećanu tražnju tokom letnjih meseci.

"Avion većeg kapaciteta je ponudu Er Montenegra prema stranim turoperatorima učinio znatno konkurentnijom i primamljivijom nego što bi to bio slučaj kada bismo nudili samo Embraer E-195 sa 116 sedišta. Upravo zato smo se odlučili da naša dva Embraera E-195 usmerimo većinom na regionalne linije i one koje su do dva i po sata letenja", istakli su iz Er Montenegra.

Optimistične prognoze

"S obzirom na optimistične prognoze za letnju sezonu, stepen potražnje i zainteresovanost putnika, verujemo da ćemo uz najučinkovitiji plan prometa dovesti veliki broj turista u Crnu Goru, otvoriti nova tržišta koja ćemo nastaviti da razvijamo sledećih godina i tako doprineti ukupnim rezultatima turističke sezone", rekli su iz Er Montenegra.

Ideja da se erbas uzme u zakup predstavljena je krajem prošle godine, za vreme bivšeg direktora Predraga Todorovića. Tada je Er Montenegro raspisao konkurs za dugoročni zakup aviona tipa A132 ili B737 bez posade, ali su od toga odustali nakon što je taj potez ocenjen kao pogrešan i skup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: