Evo šta IT stručnjaci misle o poslodavcima u Srbiji

Izazovni projekti, prilika za usavršavanje i napredovanje, fleksibilno radno vreme... najčešći su pozitivni utisci naših IT stručnjaka o poslodavcima u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2022.

14:20

Evo šta IT stručnjaci misle o poslodavcima u Srbiji
Ilustracija: Depositphotos/AndrewLozovyi

Ipak, ima o negativnih komentara.

To su pokazali podaci servisa IT Insajder na sajtu za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji HelloWorld.rs.

Domaći IT poslodavci dobro ocenjeni

U pitanju je platforma gde zainteresovani mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva o radu, kao i iskustva sa razgovora za posao. Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža i definišu pozitivne i eventualne negativne strane rada.

Zanimljiv podatak je da je čak 62 odsto komentara o poslodavcima pozitivno, odnosno njihovi autori preporučuju ocenjenu kompaniju. Sve recenzije su verifikovane, a validacija se vrši potvrdom imejl adrese. Autor recenzije bira da li želi da bude anoniman, navodi se na sajtu.

Negativni komentari

Sa druge strane negativni komentari su idealna prilika za samorefleksiju. Nijedna kompanija nije savršena, a to naročito važi za IT industriju gde se sve toliko brzo menja da organizacioni i upravljački procesi nikada zapravo to ne mogu da isprate, tako da transparentnost nije nešto što će ugroziti kompaniju.

Podaci sajta pokazuju da čak 75 odsto kandidata pre nego što konkuriše na neku IT poziciju pogleda profil te kompanije, a na profilu ih najviše interesuje upravo sekcija sa iskustvima.

Programeri u Srbiji zarađuju i do 8.500 evra

Kako bi nivo transparentnosti domaće IT industrije podigli na viši stepen, na IT insajderu dodata je sekcija "plate“ gde domaći stručnjaci mogu anonimno da napišu svoje neto iznose plata. Na ovaj način zainteresovanim kandidatima je omogućeno da na jednom mestu dobiju sve potrebne informacije o kompaniji.

Prema podacima koje je sajt do sada prikupio, prosečna plata u IT sektoru u 2021. godini bila je preko 1.500 evra, dok se ove godine očekuje i rast od 30 odsto.

Da naši IT stručnjaci zarađuju visoke iznose govori i podatak o tome da najveću platu ima senior Software Developer od čak 8.500 evra, navodi se.

Anketa sajta pokazuje da recenzije bivših i sadašnjih zaposlenih igraju presudnu ulogu u percepciji brenda poslodavca i utiču na privlačenje kvalitetnog kadra. Zainteresovani kandidati najviše veruju direktnim informacijama iz kompanija, te je važno da poslodavci ne ignorišu napisane komentare, zaključuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: