EU uvela novu obavezu: Pre zime...

Države članice EU dogovorile su se danas da sva skladišta prirodnog gasa u Uniji treba da budu dopunjena do najmanje 80 odsto kapaciteta za sledeću zimu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.06.2022.

14:02

EU uvela novu obavezu: Pre zime...
Ilustracija: Shutterstock/Kodda

Ovo zbog mogućnosti da Rusija dodatno smanji isporuke.

Ministri energetike članica EU danas su usvojili pravila o skladištenju gasa, na osnovu predloga Evropske komisije iz marta.

Nova pravila predviđaju i da podzemna skladišta gasa na tlu Unije budu napunjena do 90 odsto kapaciteta pre zime 2023-24. godine.

Prema danas usvojenim pravilima, članice EU koje nemaju sopstvena skladišta treba da skladište 15 odsto svoje godišnje potrošnje gasa u drugim zemljama članicama.

Lideri članica EU složili su se na prošlonedeljnom samitu u Briselu da pojačaju pripreme za dalje smanjenje nabavke gasa iz Rusije i da nastave da traže druge dobavljače. EU je već povećala nabavku gasa iz SAD, Norveške, Alžira i Azerbejdžana.

EU pokušava da znatno smanji upotrebu ruske energije u vreme rata Rusije protiv Ukrajine i da pronađe druge izvore snabdevanja. Zabrana uvoza ruskog uglja stupiće na snagu u avgustu, dok će embargo na najveći deo nafte iz Rusije postepeno biti uvećavan u narednih osam meseci.

U međuvremenu, Moskva smanjuje isporuke prirodnog gasa, goriva koje se koristi za napajanje fabrika i proizvodnju struje, a koje EU nije obuhvatila sankcijama strahujući da će naneti veliku štetu sopstevnoj ekonomiji.

Moskva je smanjila isporuke gasa u nekoliko zemalja EU, uključujući velike uvoznike poput Nemačke i Italije, i prekinula isporuke drugim članicama poput Poljske i Finske.

Pre sukoba Rusije i Ukrajine, EU je oko 40 odsto prirodnog gasa nabavljala iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: