"Struju više nećemo moći da kupujemo, hrane ima"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je i o problemima sa kojima se Srbija suočava.

Izvor: B92.net

Subota, 25.06.2022.

11:24

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

"Rizici su na tri nivoa – snabdevanja električnom energijom, gasom i naftom i naftnim derivatima", rekao je on.

Vučić: Nudimo građanima vaučer u vrednosti 15.000 dinara

Takođe, istakao je i da se na globalne probleme u energetici nadovezuje se i potencijalna finansijska kriza, delom zbog nedostatka energenata delom zbog opšte nesigurnosti. "Svi povećavaju referentne kamate. Sve je skuplje i teže doči do novca", jasan je bio predsednik. Kako je rekao, u okviru svakog pomenutog rizika ima manjih – kako obezbediti remont termoblokova.

Drugi rizik je nizak nivo hidrologije jer nema kiše, a treći su nedovoljne koliline uglja. "Mi do sada nismo koristili kameni ugalj jer je uvek bilo lakše dodati mazut. Imamo problem sa otkrivkama i to je krivica naše države jer mašine nisu nabavljene na vreme", dodao je Vučić.

Takođe, kako je naveo, struju više nećemo moći da kupujemo.

"Mi tražimo garancije da ćemo moći da danas kupimo struju za zimu i te cene su neverovatno visoke", istakao je.

Gas

"Što se tiče gasa – ima dobrih vesti, rekao je. Sem ugovora koji smo potpisali sa Gaspromom i obezbedili 62 odsto naših potreba, mi smo zakupili u Mađarskoj skladište. Siniša (Mali) se tu izuzetno angažovao", istakao je Vučić.

"Mi ćemo u narednih 2 mecesa napuniti 150 miliona kupika gasa u Mađarskoj. Napunićemo i kod nas u Banatskom dvoru 250 miliona kubika. Rezervi ćemo imati u septembru 400 miliona kubika. Verujemo da u oktobru možemo da imamo i preko 500, možda i 600. Naš je cilj da dođemo do 700 jer smo tada obezbedili gas. To nam je dva meseca da nemamo nikakav problem", objasnio je.

"Sve je nama nadohvat ruke i ne može niko da nam to zavrne. To nas sve košta u ovom trenutku i sve smo platili", dodao je Vučić.

Nafta je problem

"Treći problem oko nafte je veoma složen. Dve velike kompanije uopšte ne uvoze dizel i benzin i sve se svelo na NISi radi rafinerija u Pančevu sa 100 odsto kapaciteta. Imamo veliki problem jer treba da nađemo zamenu za rusku naftu. Tražimo skladišta, pravimo nova skladišta, ali mi smo u velikom problemu, nama nafta može da dođe samo iz Omišlja", ukazao je Vučić.

"I za Kirkuk počinju da nas ucenjuju jer ne žele proizvođači da sarađuju sa NIS-om jer su Rusi većinski vlasnici "Sve to nas dovodi do toga da moramo da obezbeđujemo ogroman novac. Naš novi javnog duga je bolji nego gotovo svima u Evropi. Svi u regionu su gori od nas. I Slovenija i Hrvatska i Crna Gora i Albanija, Mađarska, Grčka da ne pričam", istakao je. "Nemačka je u težoj situaciji tu nego mi, al da se ne poredimo sa njima", dodao je.

Finansije

Prema njegovim rečima, imamo stabilne i dobre finansije, ali fiskalni rizici postoje iako smo mi izračunali da ćemo imati novca za sve ovo. "Sada jurimo da kupimo ugalj i nezadovoljan sam ugovorima koje sam video. Nije normalno da vas ugalj košta 75 evra po toni a prevoz tri puta toliko. Kamionima da prevozimo koštaće nas manje. Radimo sa Kinezima da kupimo više od milion tona i da tako rešimo najveći deo problema sa strujom", rekao je Vučić.

"U celom svetu, u svakoj zemlji u Evropi koja je i sistemu Evrostata gleda se samo odnos duga prema onome što zemlja stvori. Po tome se vidi koliko je zemlja jaka. Nemci sada imaju 84 odsto novi javnog duga. Mi smo imali preko 70 odsto i nisam živ spavao, jeo sam se živ... ali smo imali dobre ministre finansija i zato smo izgurali da nam stopa bude 52 procenta, ali ne možemo da izađemo na tržište jer su mnogo skupe pare", dodao je predsednik Srbije. "Sada treba da zanovimo kredite odranije da nam ne ide kamata od 7 odsto kako smo nekad uzimali. Ja ljudima govorim, imate domaćinsku zemlju i poslovanje, 52,2% nam je stopa javnog duga i među najnižim je u Evropi", istakao je.

Oko hrane

"Oko hrane - sve osnovne potrebe, šećera ima svuda, ali šta vredi kad se državi napravi šteta. Na kraju će da bacaju iz kuće to što su pokupovali. Kad vam nešto kažem onda je tako - kad kažem da imamo hrane - imamo je dovoljno", naglasio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, imamo ulja više nego dovoljno. "Ne kupujte da vam se pokvari", naveo je. Brašno isto, imamo koliko hoćete, kaže Vučić. "Ostavljamo 70 odsto roda za nas od nove žetve. Računamo na ludilo, da nam dolaze iz okruženja da nam pokupuju, ali ne brinite. Problem je da kada vam skaču cene nafte, gasa, struje, to utiče na povećanje cena hrane", objasnio je. "Hrane imamo i imaćemo dovoljno", zaključio je.

Ukrajinsko žito

"Da vam otkrijem u čemu je problem sa izvozom žita iz Ukrajine. Radi se o tome ko će da prati brodove za žitom. Da li ruski ili ukrajinsk, pošto je tamo rat svako hoće da zaštiti svoju poziciju i neće da puste neprijateljske čamce i problem je nereši. Bore se tamo ko će da kontroliše more", kazao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: