Stelantis kupio udeo u australijskom proizvođaču litijuma

Globalni proizvođač automobila Stelantis kupio je 8,0 posto udela u kompaniji "Vulkan enerdži risorsiz".

Izvor: B92

Petak, 24.06.2022.

09:01

Stelantis kupio udeo u australijskom proizvođaču litijuma
Foto: Shutterstock/Jonathan Weiss

"Vulkan enerdži risorsiz" je australijski proizvođač litijuma listiran na Sidnejskoj berzi, a kupljen je u nastojanju da se obezbedi izvor tog ključnog proizvodnog elementa.

Investicija od 76 miliona australijskih dolara (52 miliona američkih dolara) učiniće Stelantis drugim najvećim akcionarom australijske kompanije.

"Ovo predstavlja prvo svetsko ulaganje jednog vrhunskog proizvođača automobila u kompaniju za proizvodnju litijuma", objavio je Vulkan na svom Tviter nalogu, prenosi portal "Ejša fajnenšel".

Karlos Tavares, glavni izvršni direktor Stelantisa, rekao je da će ovo strateško ulaganje u vodeću litijumsku kompaniju pomoći Stelantisu da stvori otporan i održiv lanac vrednosti za njihovu evropsku proizvodnju baterija za električna vozila.

Stelantis, osnovan 2021. spajanjem američko-italijanskog konglomerata Fijat Krajsler automobila i francuske PSA grupe, ima jednu od najambicioznijih strategija elektrifikacije među velikim proizvođačima automobila.

Akcije Vulkana, koji se bavi rudarenjem litijuma, skočile su za više od 24 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: