Mađarska sve ambicioznije ulaže u odbranu

Vlada Viktora Orbana planira povećanje budžeta za mađarske odbrambene snage, s ovogodišnjih tri milijarde na više od četiri milijarde dolara za 2023. godinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2022.

10:53

Mađarska sve ambicioznije ulaže u odbranu
Foto, ilustracija: EPA-EFE/Zsolt Czegledi

To je u odnosu na 2014. povećanje od čak četiri puta.

"Najviše novca biće uloženo u nabavku naoružanja i vojne opreme. To će Budimpeštu svrstati u sam evropski vrh po udelu troškova za odbranu u BDP-u, uz Grčku i države koje se graniče sa Rusijom", navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Dodaje se da je Vlada predložila mađarskom parlamentu da ukupni vojni budžet za iduću godinu bude 4 milijarde i 150 miliona dolara. Za funkcionisanje Ministarstva odbrane predviđeno je oko 1,9 milijardi, a za kupovinu naoružanja i vojnu infrastrkturu predloženo je oko 2,25 milijardi.

Oko polovine tog novca otići će za nabavke naoružanja za kopnene snage, oko 26 odsto za ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu a ostatak za vojnu infrastrukturu i ostale troškove.

"Činjenica je da će Odbrambeni fond biti veći od zvaničnog budžeta govori da većina novca ide na investicije, što Mađarsku svrstava na prvo mesto među zemljama članicama NATO-a po udelu tih troškova u vojnom budžetu", dodaje se u tekstu.

Portal podseća da je Mađarska, posle višegodišnje pauze, od 2014. godine počela veoma ambiciozno da ulaže u odbranu i to se vezuje za početak ukrajinske krize i proces zahlađenja odnosa između Rusije i Zapada.

"Na listi nabavki se nalaze oklopna vozila svih vrsta, tenkovi, samohodne haubice, pešadijsko naoružanje, vazduhoplovno naoružanje, helikopteri, transportni avioni i dronovi. Najvažniji partneri su Nemačka, SAD, Češka i Turska, ali i Brazil i Švedska. Uz kupovinu, otvaraju se i fabrike, za oklopna vozila i pešadijsko naoružanje", piše u tekstu.

"Prema računici NATO u 2021. godini Mađarska je na vojsku i odbranu potrošila 2,5 milijardi dolara, od čega je 37 odsto otišlo na nabavke naoružanja. Kada se uporedi sa predlogom za 2023, Mađarska je za manje od jedne decenije učetvorostručila vojni budžet", piše u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: