Šef IEA upozorio EU: Pripremite se za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije

Evropa treba odmah da se pripremi za to da će joj Rusija tokom predstojeće zime potpuno prekinuti isporuke gasa.

Izvor: Biznis.rs

Sreda, 22.06.2022.

18:30

Šef IEA upozorio EU: Pripremite se za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije
Ilustracija: Shutterstock/g_tech

Na to je upozorio šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol, koji je pozvao evropske vlade da smanje potražnju za gasom i da održavaju otvorene nuklearne elektrane.

Birol je ocenio da bi smanjenje isporuka ruskog gasa poslednjih dana mogla da bude uvertira za početak širih obustava snabdevanja, koji su osmišljeni da spreče punjenje skladišta u pripremi za zimu, kao deo nastojanja Rusije da utiče na prilike u Evropi, prenosi Guardian.

"Evropa bi trebalo da bude spremna u slučaju da dotok ruskog gasa bude potpuno prekinut. Što se više približavamo zimi, više razumemo namere Rusije. Verujem da su rezovi usmereni ka izbegavanju mogućnosti da Evropa napuni skladišta i ka povećanju uticaja Rusije u zimskim mesecima", rekao je Birol, prenosi Biznis.rs.

Evropske zemlje pokušavaju da popune skladišta pre zime, a Nemačka se nada da će do novembra napuniti oko 90 odsto kapaciteta. Njena skladišta trenutno su polovično popunjena.

Države Evropske unije pokušavaju da smanje oslanjanje na ruska fosilna goriva, nabavljajući gas iz drugih zemalja, uključujući SAD. Takođe su najavile dodatnu potrošnju uglja, što je suprotno zelenim ciljevima EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: