Milijarder objasnio zašto su sankcije Rusiji loše za Ameriku: "Za Ruse je ovo podnošljivo"

One primoravaju druge zemlje da smanje svoje investicije u SAD, rekao je Rej Dalio.

Izvor: B92.net

Sreda, 22.06.2022.

13:12

Milijarder objasnio zašto su sankcije Rusiji loše za Ameriku:
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Sankcije Vašingtona protiv Moskve primoravaju druge zemlje da smanje svoje investicije u SAD iz straha da ne postanu sledeća meta, rekao je menadžer hedž fonda milijarder Rej Dalio u intervjuu za nemački list Der Spiegel.

Na pitanje o sankcijama protiv Rusije, osnivač najvećeg svetskog hedž fonda Bridžvater asošijets (Bridgewater Associates) rekao je da mere ne uspevaju, ali da Vašington nema drugih opcija, prenosi RT.

"Sankcije su jedino oružje koje SAD mogu da koriste. Do sada je pad bruto domaćeg proizvoda Rusije iznosio oko 15%. Ovo je podnošljivo za stanovništvo. Putin će imati problema da ostane na vlasti samo ako se ekonomija još više uruši, recimo do 40 odsto“, rekao je Dalio.

On tvrdi da dok sankcije ne uspevaju da postignu svoj direktan cilj da ograniče sposobnost Rusije da se bori u Ukrajini, one takođe štete SAD.

"Već vam mogu sa sigurnošću reći da i Zapad pati od sankcija. Druge zemlje sve više otpuštaju američke državne obveznice jer se plaše da bi mogle da završe kao Rusija. Ovo menja odnos snaga širom sveta", tvrdi milijarder.

Dalio očekuje da će sukob Rusije i Ukrajine doneti dramatične promene za ceo svet.

"Sve to podseća na 1938. i 1939. godinu kada je svet bio na ivici Drugog svetskog rata: dve svetske sile sučeljene su jedna protiv druge i podržavaju ih različiti saveznici. Kako će se Indija ponašati biće odlučujuće. Zemlja bi mogla stati uz rusku ekonomiju ako Zapad bojkotuje Moskvu. U svakom slučaju, prošla su vremena globalizovanog sveta sa minimalnim trgovinskim barijerama i slobodnim protokom kapitala", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: