Izmeren standard građana: Komšije najbolje u regionu, ali najgore u EU

Standard građana u Crnoj Gori poboljšan je u 2021. i zaostajao je 40 odsto za prosekom Evropske unije, pokazuju procene evropskog statističkog zavoda Evrostat.

Izvor: Investitor

Sreda, 22.06.2022.

10:58

Izmeren standard građana: Komšije najbolje u regionu, ali najgore u EU
Ilustracija: Depositphotos/koya979

Sa dosegom od 60 odsto evropskog proseka, crnogorski građani su prvi u regionu, ali da sutra pristupe EU, bili bi najgori. Najbliža im je Bugarska, sa dostignutih 63 odsto proseka standarda EU, prenosi Investitor.

Evrostat je objasnio da standard meri stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države, odnosno nevladine organizacije. Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, veštačkom valutom koja eliminiše razlike u cenama među zemljama.

Gledajući zemlje regiona, Srbija je na 52% evropskog proseka, a ostali su ispod 50 odsto: Severna Makedonija sa 49%, Bosna i Hercegovina 41% i Albanija 39%.

Na nivou EU, Luksemburg je i prošle godine beležio najviši standard, sa 46 odsto iznad evropskog proseka. Slede Danska i Nemačka sa standardom većim za petinu.

Najbliži su proseku Unije Italija, Litvanija i Kipar, dok Češka, Slovenija, Poljska, Španija, Portugal i Rumunija kaskaju za prosekom oko 15 odsto.

Hrvatska je u grupi zemalja s najnižim standardom u 2021, iskazanim stvarnom osobnom potrošnjom po stanovniku, nižim za 27 odsto nego u EU. U 2020. godini bio je niži za trećinu. U tom se rasponu kreću Litvanija, Mađarska i Slovačka sa standardom oko 30 odsto ispod proseka EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: