Žalbe na polise na stranom jeziku

NBS je saopštila da 80 odsto od 365 osiguranika poseduje polise osiguranja na stanom jeziku koje ne važe u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 29.08.2006.

15:39

Default images

U Narodnoj banci kažu da su seosiguranici javili nedelju dana nakon upozorenja građanima da polise na osiguranja na stanom jeziku ne važe u Srbiji. Veliki broj građana naveo je da se oseća prevarenim, jer su mislili da kupuju penzijsko osiguranje, što nije bio slučaj. Građanima je rečeno i da na osnovu polise mogu da dobiju kredit, što ne mogu da ostvare ni u jednoj banci koja posluje u Srbiji.

Uz to, takve polise su ništave, kao i da nisu potpisane, jer u Srbiji ne proizvode pravno dejstvo, a njihovi vlasnici svoja prava, ukoliko su ugrožena, mogu da ostvare samo pred nadležnim sudovima u zemljama u kojima je sedište inostrane osiguravajuće kompanije.

U NBS kažu da bi problem mogao da se reši ako bi društva za osiguranje iz inostranstva portfelj domaćih osiguranika prenela na istoimeno društvo za osiguranje koje legalno posluje u Srbiji, kao što je slučaj sa Grave osiguranjem i Viner štediše osiguranjem.

Kako se ističe, prodaja polise osiguranja na stanom jeziku u Srbiji predstavlja krivično delo koje se kažnjava zatvorom od tri do šest godina. NBS je dobila nekoliko desetina fotokopija takvih polisa i zatražila od građana da do 31. avgusta šalju kopije dokumenata, kako bi mogla da utvrdi obim te pojave, analizira je i preduzme odgovarajuće mere.

Polise se mogu poslati na faks broj 011/3338-274 ili elektronskom poštom na adresu osiguranje@nbs.yu, kao i na adresu: Narodna banka Srbije, 11000 Beograd, Kralja Petra 12, za osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: