Nemci širom otvorili vrata – Rusima; Stručnjaci lako dođu do posla

Stotine državljana Rusije su od početka rata zatražile i dobile radne vize za Nemačku i to veoma brzo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2022.

15:03

Nemci širom otvorili vrata – Rusima; Stručnjaci lako dođu do posla
Ilustracija: Depositphotos/gustavofrazao

Većina njih su stručnjaci koji su do početka sukoba već radili za nemačke kompanije u Rusiji, saznaje dpa.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova navodi da je u Moskvi prošlog meseca izdalo oko 350 radnih viza. Istovremeno je nemački generalni konzulat u Sankt Peterburgu izdao 190 radnih viza.

Jedna advokatska kancelarija u Frankfurtu, specijalizovana za migracije radne snage, pomogla je dolazak nekoliko stotina stručnih radnika iz Rusije u Nemačku. I to - veoma brzo, rekla je Katarina Forlender, advokat firme Fragomen Global LLP.

Ubrzana procedura bez suvišne birokratije je sada moguća samo zato što "nemačke vlasti daju podršku na način koji inače nije uobičajen," rekla je Forlenderova. "Od početka rata smo pomogli podnošenje više od 400 zahteva za radne vize," objasnila je i dodala da je oko trećine kandidata već u Nemačkoj.

A kako ubrzana procedura izgleda? Ministarstvo je, na primer, sa ambasadom u Moskvi i konzulatom u Sankt Peterburgu, organizovalo kolektivne termine za nekoliko desetina zaposlenih u jednoj kompaniji, kazala je Forlenderova.

Od kraja februara do početka maja ministarstvo je ruskim državljanima izdalo više od 600 viza, rekla je jedna portparolka. Radne vize su državne i omogućavaju duži boravak u Nemačkoj, za razliku od takozvanih šengenskih koje su oročene na do 90 dana za boravak u Nemačkoj i drugim zemljama u šengenskom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: