Slovenija prodaje i Fruktal?

U slovenačkom parlamentu burna rasprava o prodaji "Ljubljanskih mlekara", dok "Finance" pišu da Nemci kupuju "Fruktal".

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2006.

15:40

Default images

Sednici je prisustvovala i ministarka poljoprivrede Marija Lukačič, koja je ponovila svoje protivljenje prodaji. Skoro istovremeno je ministar privrede Andrej Vizjak, u dnevniku POP TV, rekao da Vlada Slovenije ostaje pri svojim planovima, odnosno da će „Ljubljanske mlekare” biti prodate i da ništa ne zna o izjavama ministarke.

Zbog toga slovenački mediji tumače izjave ministarke kao zakasneli ispad u zaštiti nacionalnih interesa, bez ikakvog prethodnog dogovora sa Vladom ili plana kako to izvesti.

Neki od prisutnih poslanika su ministarki prebacili i da njena obećanja spadaju u preizbornu kampanju i da će toliko i trajati, do nedelje kada se u Sloveniji održavaju lokalni izbori, što je ministarka oštro odbila.

Predstavnici mlekarskih zadruga, koji se protive prodaji, su juče objasnili da su ranije pristali na prodaju zbog lošeg finansijskog stanja, jer se i same bore da prežive, zbog čega nisu same sposobne da kupe „Ljubljanske mlekare”.

Ni predstavnici poljoprivrednika nisu mogli da se slože, predsednik Poljoprivredne zbornice se zalaže da mlekare ostanu u slovenačkom vlasništvu, dok Sindikat poljoprivrednika i Savez uzgajivača goveda je za prodaju mlekara na tržištu.

Predsednik uprave „Ljubljanskih mlekara” Matjaž Gantar, koji je prisustvovao sednici, odbio je da kaže više od onoga što se u slovenačkoj javnosti već zna, jer je u toku detaljni pregled poslovanja tog preduzeća od strane Salforda.

Fruktal se prodaje?

Slovenački list „Finance” iz nezvaničnih izvora saznaje da se prodaje preduzeće Fruktal i to najvećem evropskom proizvođaču sokova, nemačkom „Eckes-Graniniju”.

Predsednik uprave Pivovarne Union, vlasnika „Fruktala”, Dušan Zorko negira te tvrdnje i ponavlja da Fruktal nije na prodaju i da sa pomenutim nemačkim preduzećem samo razgovara o poslovnoj saradnji.

Ipak „Finance” pišu da su se Nemci odlučili za prodor na istočna tržišta, zbog čega traže lokalne proizvođače, dok sa druge strane vlasnici „Fruktala” ne znaju kako da ga izvuku iz gubitaka, koji rastu. Ni to što su vlasnici, samo u septembru, zamenili čak šest izvršnih direktora u „Fruktalu” nije pomoglo.

„Da ‘Fruktal’ ima probleme znaju i konkurenti i zato moramo da proučimo kakvi su njihovi stvarni interesi", kaže Zorko.

Uprkos smanjenju broja zaposlenih i seljenju proizvodnje u Makedoniju, „Fruktal” i dalje proizvodi gubitke. Prodaja Fruktalovih sokova je od 2000. godine, kada su prodali 119,5 miliona litara sokova, prošle godine su prodali 93,9 miliona, a ove godine 92,9 miliona litara.

Za kupovinu „Fruktala” bila je zainteresovana i srpska „Delta”, ali su i tada,

kao i sada, vlasnici rekli  "Fruktal nije na prodaju", a Zorko za „Finance” dodaje "Mada je istina da prodaje premalo."

Pivovarna „Union” je 2000. godine kupila „Fruktal” za oko 13 evra po deonici, ali je u međuvremenu cena deonice pala, jer su veliki gubici nagrizli kapital.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: