Kina pojačava uvoz nafte iz Rusije - po povoljnim cenama

Kina tiho povećava kupovinu nafte iz Rusije po povoljnim cenama, popunjavajući prazninu koju su ostavili zapadni kupci.

Izvor: Blic

Subota, 21.05.2022.

13:44

Kina pojačava uvoz nafte iz Rusije - po povoljnim cenama
Foto: Red ivory/Shutterstock

Kupci sa zapada se povlače iz poslova s ​​Rusijom zbog njenog napada na Ukrajinu, piše Rojters.

Potez najvećeg svetskog uvoznika nafte usledio je mesec dana nakon što je smanjen uvoz iz Rusije, iz straha da će izgledati kao da otvoreno podupire Moskvu i potencijalno izloži svoje državne naftne kompanije sankcijama, piše Blic.

Kineski prekomorski uvoz ruske nafte skočiće u maju na gotovo rekordnih 1,1 miliona barela dnevno, u odnosu na 750.000 barela u prvom tromesečju i 800.000 barela u 2021. godini.

Unipek, trgovački ogranak najveće azijske rafinerije Sinopek, predvodi kupovinu zajedno sa Ženhua Oilom, delom kineskog odbrambenog konglomerata Norinco. Trgovački izvori pokazuju da je kompanija registrovana u Hong Kongu Livna Shipping, odnedavno glavni otpremnik ruske nafte u Kinu.

Kompanije popunjavaju novonastalu rupu koju su zapadni kupci ostavili dok Evropska unija dovršava plan daljeg kruga sankcija, uključujući zabranu kupovine ruske nafte. Mnoge evropske rafinerije već su prestale da kupuju od Rusije iz straha da će naleteti na sankcije ili privući negativan publicitet.

Niska cena ruske nafte - spot cene na fizičkom tržištu su prema trgovačkim izvorima oko 29 dolara niže po barelu u odnosu na one pre invazije - dobra su vest za kineske rafinerije. Cena je znatno ispod konkurentskih barela s Bliskog istoka, Afrike, Evrope i SAD-a.

Za Rusiju, prodaja nafte pomaže u ublažavanju udarca sankcija na njenu ekonomiju.

Pročitajte još:

Odobreno: Nemačke i italijanske kompanije mogu da otvore račune u rubljama

Gasprom potvrdio: Obustavljeno

Litvanija od sutra bez gasa, nafte i struje iz Rusije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: