Vučić i Mišel u NTP Beograd – potpisan sporazum; "U prva tri meseca – skoro 600 miliona evra"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posetili su danas Naučno-tehnološki park Beograd.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2022.

15:20

Vučić i Mišel u NTP Beograd – potpisan sporazum;
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Predsednik je ovom prilikom izjavio da je naša zemlja u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od skoro 600 miliona evra.

Vučić je rekao da je Srbija, na početku procesa digitalizacije, pre tri–četiri godine, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, dok je taj izvoz sada prevaziđen već u prvom kvartalu.

"To je ogromna i fantastična promena u odnosu na prethodnih tri ili četiri godine", rekao je Vučić.

Naglasio je da je ponosan na te mlade ljude koji razvijaju IT sektor u našoj zemlji i istakao da imamo mnogo pametnih mladih ljudi.

Takođe, rekao je da za NTP Beograd treba da se gradi još jedna zgrada i da je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima oko 120.

Vučić i Mišel su posetili Naučno-tehnološki park Beograd, gde su prisustvovali potpisivanju sporazuma na osnovu koga će EU i Svetska banka zajednički finansirati srpske istraživačke i startap zajednice, u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Sporazum su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Repulike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design. Predsednik je pre potpisivanja sporazuma razgovarao sa vlasnikom firme "Charge & Go" Milošem Kostićem, koji mu je predstavio inovativnu platformu koja umrežava vozače električnih automobila i vlasnike punjača.

Pomoću platforme se može upravljati energijom i potrošnjom na samim sistemima stanica, kao i obaviti daljinska povera svakog punjača.

"Prazna vam je baterija i pitate se gde da pronađete punjač, kako to da obavite i koliko to košta", rekao je Kostić i istakao da vozači mogu putem jednog klika na mobilnom telefonu da pronađu punjač, obave usluge i završe put.

Kaže da su animirali različite kompanije, na primer Puteve Srbije i benzinske stanice, i da sada imaju u svojoj mreži 44 javna punjača dostupna za vlasnike električnih automobila.

Vučić ga je pitao koliko košta punjenje, a Kostić mu je rekao:

"To se trenutno meri po minutu, najjači i najbrži su na auto-putevima, na pređenih 100 km, ako noću pune kod kuće, to iznosi 1,5 evra, a na auto-putu između četiri i pet evra, što je skoro nego duplo niža cena od dizela".

Vučić je razgovarao i sa predstavnicima firme Anoris tehnology, koji su objasnili da su prvi na svetu napravili pametnu rukavicu za slepe osobe.

Zahvaljujući pametnoj rukavici anora, koju je razvio mladi tim kompanije Anoris Technology, slepe i slabovide osobe mogu lakše da se orijentišu u prostoru, da prepoznaju boje, novčanice i objekte, a staratelji ili prijatelji da prate njihovo kretanje.

Vođa tima je rekao da takva rukavica košta svega 380 evra u Srbiji i da je to kod nas prva moderna tehnologija za tu namenu

Pametna rukavica može da se koristi preko mobilnog telefona, ali i bez njega.
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
Predsednik je, tokom obraćanja, rekao da je Srbija u prethodne tri godine privukla u proseku 61 odsto stranih direktnih investicija na Zapadni Balkan, a da izvoz srpskog IKT sektora učestvuje gotovo 70 odsto, što pokazuje koliko se Srbija promenila na bolje.

"Samo po tome može da se vidi koliko je Srbija napredovala i koliko smo se promenili. I tim putem moramo da nastavimo", poručio je Vučić, nakon potpisivanja sporazum na osnovu koga će EU i Svetska banka zajednički finansirati srpske istraživačke i startap zajednice, u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Vučić je rekao da je u NTP na nekoliko mesta video reči Srbina Nikole Tesla, možda najveće naučnika u istoriji čovečanstvano, da nema većeg uzbuđenja nego kada izumitelj vidi kako se kreaicija njegovog uma razvija ka uspehu i da je to upravo i video danas u razgovoru sa mladim inovativnim ljudima.

Želim svim inovativnim ljudima da se kreacije njihovog uma ostvare, poručio je Vučić.

Napomenuo je da su Srbija i EU prožete međusobnim vezama i ne samo teškim stvarima, već i onim lepim i uspesima.

"Kroz Fond za inovacionu delatnost, a tu se ponosimo sa više od 150 patenata, imali smo ulaganja između 500.000 i 600.000 evra godišnje, dok danas država Srbija ulaže više od 20 miliona evra kroz taj fond. To govori o tome koliko je država napredovala i rasla i koliko su napredovali naši naučno-tehnološki parkovi i firme", istakao je Vučić.

Naglasio je da je pre samo pet godina u NTP Beograd bilo svega 20 inovativnih kompanija, dok ih je danas 120.

Vučić je podsetio da su izgrađeni i NTP u Nišu, Novom Sadu, Čačku, Data centar u Kragujevacu i da veruje da će NTP biti izgrađeni i u drugim gradovima u Srbiji, kako bi i u njima mladi imali šansu da razvijaju svoje ideje.

"Još više novca ćemo da ulažemo. Srećan sam što ste mogli kod Ane Brnabić da vidite neverovatnu strast... Mogao sam da se našalim da je to zbog buduće vlade, a u stvari sam hteo da kažem da se to dešava kada neko u nešto veruje. I ona je preterala u priči da se taj razvoj desio u vreme kada sam ja bio premijer. Jeste, ali slučajno pošto je moj posao bio samo da prepoznam ljude koji imaju tu strast i znanje kod ljudi koji to bolje znaju i razumeju i samo da im damo da rade", prokomentarisao je Vučić.

Predsednik kaže da je danas razgovarao sa mladićem koji je sa 17 godina prvih 10 evra zaradio u NTP Beograd, a sada je napravio najmoderniju rukavicu za slepe.

Ne bi uspeli sve to bez podrške EU, ne bi imali nikakvu šansu da napravimo to da nije bilo ne samo finansijske već i široko strukturalne podrške EU, rekao je Vučić obraćajući se Šarlu Mišelu.

"To je za nas bilo od izuzetnog značaja", naglasio je on.

Podsetio je da je u privlačenju stranih direktnih investicija Srbija pre učestvovala na Zapadnom Balkanu između 39 do 41 odsto, dok je u prethodne tri godine to bilo na nivoou prosečnih 61 odsto.

Zahvalio je Šarlu Mišelu što će i prenoćiti u Beogradu, pošto u poslednje vreme svi dolaze samo na po sat vremena i dodao da niko više ne poštuje domaćine.

"Naučili smo da o nama govore loše i ne ljutimo se, ali jedino ne možemo da oprostimo uvrede kada neko kaže da smo loši domaćini", rekao je Vučić i prokomentarisao da je odluka Mišela da ostane ceo can i prespava vidi kao znak ogromnog poštovanja i da će Srbija to znati da uzvrati.

"Drago mi je što smo ovu posetu počeli baš u NTP Beograd i nadam se da ćemo imati više prilike u budućnosti da vidimo neke druge gradove u unutrašnjosti, južen od Beograd, da vidimo i Niš i Kragujevac, Leskova, Kruševac, Kraljevo i Čačak, pa da sami steknete utisak o Srbiji, posle čega nijedan izveštaj da ne može to da promeni i napravi ga lošijim", istakao je Vučić.

Kazao je da će država više izdvajati finansijskih sredstava, ali i da će moliti i naše evropske partnete da više ulažu u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: