Ruski brod s ukradenim ukrajinskim žitom – u Siriji? FOTO

Ruski brod Matros Pozinič, za koji se veruje da prenosi ukradeno žito iz Ukrajine, pristao je u luku Latakiju u Siriji, prenosi CNN.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2022.

09:19

Ruski brod s ukradenim ukrajinskim žitom – u Siriji? FOTO
Ilustracija: Vladimir Mulder/Shutterstock

Satelitski snimci i podaci o praćenju pokazuju da je Matros Pozinič iz Sevastopolja na Krimu prešao Bosfor i stigao do egipatske luke Aleksandrije, koja mu je odbila pristajanje.

Zvanični Kijev je saopštio da je brod natovaren sa skoro 30.000 tona ukrajinske pšenice, navodi CNN.

Prema ukrajinskim zvaničnicima, ovo plovilo je jedan od tri ruska broda koja su uključena u trgovinu ukradenim žitom.

Krim, koji je 2014. pripojen Rusiji, daje malo pšenice zbog toga što se nedovoljno navodnjava, ali ukrajinski regioni na severu, koje su okupirale ruske snage od početka marta, proizvode milione tona žita svake godine, a ukrajinski zvaničnici tvrde da se hiljade tona žita sada transportuje na Krim, navodi CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: