Bugarska će od juna dobijati tečni prirodni gas iz SAD

Bugarska će od juna dobijati isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG) iz SAD, što će joj pomoći nakon što je ruski Gasprom prekinuo isporuke.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2022.

09:24

Bugarska će od juna dobijati tečni prirodni gas iz SAD
Ilustracija: 63ru78/Shutterstock

To je danas saopštila vlada u Sofiji.

Aranžman je dogovoren na sastanku bugarskog premijera Kirila Petkova i potpredsednice SAD Kamale Haris u Vašingtonu, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

"Dogovorene su realne isporuke tečnog prirodnog gasa Bugarskoj od juna po cenama nižim od Gaspromovih“, piše u saopštenju bugarske vlade, bez navođenja konkretnih detalja.

Gasprom je prekinuo isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj 27. aprila zbog odbijanja da plaćanje obavljaju u rubljama.

Bugarska troši oko tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, od čega je preko 90 posto gasa stizalo iz Rusije.

Sofija je intenzivirala pregovore sa Azerbejdžanom o povećanju isporuke gasa i nastoji da ugovori isporuke TPG-a preko terminala u Grčkoj i Turskoj. Takođe se zalaže za zajedničku kupovinu gasa zemalja članica Evropske unije kako bi cene bile konkurentnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: