Proizvodnja nafte u Hrvatskoj "nije gotovo ništa u odnosu na ono što se može"

Najavljeni embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte je u Hrvatskoj obnovio zahtev za povećanje domaće proizvodnje nafte.

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2022.

12:31

Proizvodnja nafte u Hrvatskoj
Ilustracija: Shutterstock/Alexander Knyazhinsky

Hrvatska "crno zlato" crpi sa 38 polja i zadovoljava oko 15 odsto godišnje prerade u riječkoj rafineriji koja je jedina u Hrvatskoj.

Godišnja proizvodnja nafte u Hrvatskoj "nije gotovo ništa u odnosu na ono što se može", rekao je akademik Mirko Zelić na temelju svojih 47 godina rada u Ini i Ina Naftaplinu na istraživanju i eksploataciji nafte i gasa, prenosi Beta pozivajući se na Jutarnji list.

"Iz perioda dok sam bio na čelu Ina Naftaplina poznato mi je da su u poljima Posavine, Podravine, Moslavine, Dinarida i Jadrana utvrđene količine od 800 do 900 miliona tona ekvivalenta nafte", naveo je Zelić uz čuđenje što je, kako je rekao, "istraživanje ugljovodonika smanjeno, zanemareno i zapostavljeno" što je posebno bitno sada zbog posledica napada Rusije na Ukrajinu.

U Ministarstvu privrede kažu da sa jedinim proizvođačem nafte u Hrvatskoj – Inom, analiziraju mogućnosti povećanja domaće proizvodnje koje bi "povoljno uticalo na dalje snaženje energetske nezavisnosti Hrvatske", prenosi Biznis.rs.

Po godišnjoj publikaciji "Energija u Hrvatskoj" Energetskog instituta "Hrvoje Požar", domaće rezerve nafte i kondenzata su oko 11 miliona kubnih metara, dok je godišnja proizvodnja nafte s domaćih polja oko 600.000 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: