Vojska Srbije nabavila američka oklopna vozila

Na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Štit 22" prikazano je pet oklopnih vozila BearCat koja će koristiti vojna policija VS.

Izvor: Balkanska bezbednosna mreža

Nedelja, 01.05.2022.

13:15

Vojska Srbije nabavila američka oklopna vozila
Foto: shutterstock/VDB Photos

Ovo je prvi put u modernoj istoriji da vojna policija počinje da koristi i oklopna vozila američke proizvodnje, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Jedinice vojne policije VS su 3. i 5. bataljon u Kopnenoj vojsci, 25. bataljon vojne policije u Gardi i Odred vojne policije specijalne namene Kobre. Ispred vozila u Batajnici nalazili su se pripadnici 5. bataljona vojne policije.

Jedino oklopno vozilo koje trenutno koristi vojna policija je VPB M-86 nasleđen još iz vremena JNA i koriste ga 3, 5 i 25. bataljon. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije 2020. nabavile su neoklopljena terenska vozila iz Rusije UAZ Patriot i to 56 komada i jedan od najmasovnijih korisnika su upravo jedinice vojne policije.

Vozilo proizvodi američka firma "Lenko Armor" specijalizovana za izradu lakih oklopnih vozila za specijalne jedinice vojske i policije. Nije poznata cena, kao ni da li radi o donaciji ili su vozila nabavljena na tržištu.

Kako piše Balkanska bezbednosna mreža, tek predstoji ispitivanje vozila u Tehničkom opitnom centru, posle čega sledi zvanični prijem u jedinice VS.

U Batajnici je prikazana policijska verzija oklopnjaka BerKet G3, sa rešetkastima dodacima na šoferšajbni i bočnim vratima. Vozilo može da preveze 10 do 12 potpuno opremljenih vojnika i namenjeno je pre svega za misije u ruralnim sredinama i teško prohodnom zemljištu. Pod je ravan, tako da se može koristiti i za prevoz ranjenika ili gabaritnog tereta.

U zvaničnom katalogu proizvođača, u sekciji "Police and Governemnt" gde spada BerKet G3 navodi se po želji kupca vozila mogu da se urade raznovrsne nadogradnje.

Osnovna prednost Berketa, jeste da je napravljen na šasijama teških civilnih kamiona, najčešće marke Ford i tako su vozila mnogo jeftinija i jednostavnija za održavanje od klasičnih oklopnih vozila.

Poseduje pogon na sva četiri točka i dizel motor V8. Maksimalna brzina kretanja na putu je 145 kilometara na čas, što retko koje lako oklopno vozilo može da postigne. Ostale vozne karakteristike, dimenzije, težinu ili potrošnju goriva, proizvođač ne navodi u zvaničnim podacima.

U većini vozila, kada se govori o oklopnoj zaštiti, najčešće se navodi nivo zaštite NIJ 4 ili B6 - od projektila iz ruske snajperske puške Dragunov 7,62 x 54 mm ili protivpancirnog zrna kalibra 7,62x62 za dalekometnu snajpersku pušku. Takođe, po želji kupca moguće ja postaviti i pasivni sistem protivoklopne zaštite, odnosno metalnu rešetku ili kavez, koji štiti posadu od dejstva lakih protivoklopnih lansera.

Takođe, moguća je montaža platformi za upad u zgradu, merdevina ili pomagala za inženjerijske mašine.

Najčešći korisnici vozila u Americi su specijalne policijske jedinice SWAT (Special Weapons and Tactics) u više gradova i saveznih država. Koriste ga i FBI, Služba domovinske bezbednosti (Homeland Security) i kancelarije službe Američki šerifi (US Marshalls) koja se bavi transportom opasnih zatvorenika i tereta.

U Vojsci SAD korisnici su jedinice koje su zadužene za obezbeđenje aerodroma, najvažnijih strateških objekata, konvoja i za misije brzog reagovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: