Šolc najavio: Dodatnih 100 milijardi evra za vojsku

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je danas da vlada planira dodatnih 100 milijardi evra za vojsku.

Izvor: B92

Nedelja, 27.02.2022.

12:58

Šolc najavio: Dodatnih 100 milijardi evra za vojsku
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U obraćanju Bundestagu, Šolc je kazao da će Nemačka ove godine 100 milijardi evra uložiti u vojsku i da će od sada investirati više od dva odsto BDP-a u odbranu.

Do 2024.Nemačka će, kaže, povećati značajno izdvajanja za odbranu. Ta njegova najava pozdravljena od poslanika burnim aplauzom.

"Cilj mora biti delotvorna, moderna vojska", podvukao je kancelar, dodajući da tako nešto mora imati zemlja veličine Nemačke.

"Koje sposobnosti ima Putinova vojska? Koje sposobnosti su nama potrebne da se suočimo sa tim pretnjama", upitao je on.

Istakao je da je Nemačka u potpunosti privržena NATO-u i da je neophodno sprečiti da se napad Putina proširi na druge zemlje. Kazao je da nova generacija borbenih aviona mora biti proizvedena u Evropi, kao i da je neophodno da se prevaziđe ovisnost od pojedinih snadbevača energetima.

Šolc je naglasio da energetska politika sada ima najviši prioritet i da se planira hitna izgradnja terminala za prijem tečnog gasa. On je ukazao da se Nemačka neće zatvoriti za razgovore sa Vladimirom Putinom, ali da neće ni mirovati dok se mir u Evropi ponovo ne uspostavi.

"Ako želimo da poslednje tri decenije ne budu izuzetak, onda moramo iskazati privrženost EU i NATO", poručio je Šolc uz poruku "odbranićemo Evropu".

Izrazio je uverenje da će "napad na Ukrajinu biti katastrofa za Rusiju", najavljujući dalje sankcije, i to bez ograničenja tema.

"Da se ne varamo. Putin neće menjati svoj kurs preko noći. Ali će rusko rukovodstvo veoma brzo osetiti koju cenu plaća za to", naglasio je nemački kancelar.

Šolc smatra da je sramno što je Rusija, samo zahvaljujući svom vetu, u Savetu bezbednosti UN sprečila osudu napada na Ukrajinu.

Sve o situaciji u Ukrajini iz minuta u minut pratite na Live Blogu B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: