Kriza preti uskršnjem zecu?

Oskudne zalihe robe, uključujući šećer i kakao, kao i globalni logistički problemi, mogli bi da utiču na proizvodnju čokoladnih uskršnjih zečeva.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2022.

15:35

Kriza preti uskršnjem zecu?
Foto: Africa Studio/Shutterstock

Na to su upozorili nemački poslastičari.

Izvršni direktor nemačkog udruženja proizvođača konditorskih proizvoda (BDSI) Karsten Bernot kaže da je tržište važnih sirovina prazno i da dugogodišnji logistički lanci više ne funkcionišu, prenosi RTS.

"Ovo bi takođe moglo da utiče na predstojeće uskršnje poslove kao što je proizvodnja čokoladnih zečeva jer nedostaju važne sirovine, materijali za pakovanje ili transportni kapaciteti", naveo je Bernot.

Ukazao je na to da proizvođače čokolade pogađaju visoke svetske cene robe, uključujući pšenicu, šećer, mleko u prahu, suncokretovo i sojino ulje.

Prema njegovim rečima, loša žetva u nekim svetskim regionima, zajedno sa velikom potražnjom za konditorskom robom iz Azije, podigle su cene.

Nedavni porast troškova energije takođe je pogodio nemačku industriju, a sve veći teret su i rastući troškovi globalnog transporta kontejnera.

S druge strane, nemačka konditorska industrija u 2021. beleži rast od 2,7 odsto, na oko 1,2 miliona tona, dok je vrednost čokoladnih proizvoda veća za 5,4 odsto, tj. za oko 5,9 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: