Mask će uskoro postati mnogo bogatiji?

Bio je to težak početak 2022. godine za najbogatijeg čoveka sveta.

Izvor: Index

Sreda, 26.01.2022.

11:57

Mask će uskoro postati mnogo bogatiji?
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Ipak, nije bio previše zabrinut. Tesline deonice u vlasništvu Ilona Maska ove godine su do zatvaranja berze u ponedeljak izgubile oko 30 milijardi dolara vrednosti, jer je cena deonica pala za 12 odsto. Međutim, sledećih 12 meseci moglo bi biti najunosnije za Maska do sada.

Ako su analitičari u pravu, Tesla će ove godine izvestiti o snažnim finansijskim rezultatima koji će Masku doneti milijarde dolara, piše CNN.

Mask ne prima nikakvu platu ili novčani bonus od Tesle. Umesto toga, on dobija deoničke opcije na osnovu ostvarivanja određene finansijske i tržišne vrednosti kompanije. Njegov paket naknade iz 2018. godinu garantovao mu je 101 milion prilagođenih deonica, koje će Masku biti dodeljene u 12 jednakih tranši, kako kompanija bude ostvarivala postavljene ciljeve.

Pandemija je za njih kao zlatna groznica: Najbogatiji postali – još bogatiji

Svi dosadašnji referentni pokazatelji tržišne vrednosti su postignuti, iako je nedavni pad doveo do toga da Tesla padne ispod tržišne kapitalizacije od bilion dolara. I do sada je postignuto sedam finansijskih ciljeva, pri čemu su dva postignuta 2019, još dva 2020. i tri u prvih devet meseci 2021. godine. Dakle, on je već dobio 59 miliona od 101 miliona opcija u tom paketu, prenosi Indeks.

Hoće li ovo biti rekordna godina za Maska?

Analitičari očekuju da će Tesla ove godine postići preostalih pet finansijskih ciljeva, pa bi Mask tako dobio sve opcije predviđene u paketu iz 2018. Ako su analitičari u pravu, ove godine ostvariće pravo na četiri tranše, što je rekord za njega, te još jednu početkom 2023. godine, nakon što rezultati četvrtog tromesečja 2022. budu zvanični.

"S obzirom na Teslin rast, bio bih iznenađen ako ne dobije svih pet tranši ove godine na temelju ostvarivanja svih ciljeva", rekao je Den Ajvs, tehnološki analitičar za Vedbuš sekjuritiz.

Milijarder "izdao" London?

Svaka od tranši opcija daje mu pravo na kupovinu 8,4 miliona deonica po povoljnoj ceni od 70,01 dolar po deonici, odnosno po ceni kada su opcije prvi put odobrene 2018. godine. Po ceni od ponedeljka od 930 dolara, to znači da bi svaka tranša vredela 7,3 milijarde dolara, a svih pet tranši ukupno bi vredele 36,3 milijarde dolara.

Vrlo je verovatno da će se Mask kvalifikovati za barem jednu tranšu, možda i dve, kada Tesla u sredu objavi rezultate u četvrtom kvartalu. On bi trebalo da ima najmanje tri tranše u ruci nakon što u aprilu budu objavljeni rezultati prvog tromesečja, a četvrtu do sredine godine.

Koliko god opcija Mask dobio u sledećih 12 meseci, verovatno neće morati da plaća porez na njih otprilike pet godina. To je zato što porez mora da plati tek kada iskoristi opcije i kupi dodatne deonice. A to će verovatno učiniti tek kada opcije budu na isteku. To je učinio prošle godine kada je iskoristio 22,9 miliona opcija koje ističu u avgustu 2022, stvorivši rekordnu poresku obavezu od 11 milijardi dolara za prošlu godinu.

Ko je i čime se bavi najbogatiji preduzetnik na svetu mlađi od 30 godina?

Ove najnovije opcije neće isteći do januara 2028, tako da ih verovatno neće iskoristiti do 2027. godine. Još nije morao da plati porez na 59 miliona opcija koje je već dobio kao deo tog paketa iz 2018. godine. I verovatno neće plaćati porez ni na jednu od 42 miliona dodatnih opcija koje će verovatno dobiti tokom sledećih 12 meseci, bez obzira koliko vredele.

"Kad vidite ulagače kako beže od rizika, to znači da je deonice Tesle zahvatila oluja"

Najveći problem za Maska je što deonice Tesle prolaze kroz posebno lošu godinu. Poseduje 177,7 miliona deonica, pored opcija koje već ima za kupovinu dodatnih 59 miliona deonica. To je razlog za ogroman pad njegove neto vrednosti početkom 2022. Ipak, Forbsova lista milijardera u stvarnom vremenu procenjuje Maskovu neto vrednost na 241 milijardu dolara.

Investitori su postali zabrinuti zbog rizičnijih tehnoloških deonica kao što je Tesla, jer američke Federalne rezerve pokušavaju da suzbiju inflaciju višim kamatnim stopama i smanjivanjem podsticaja. Tesla vredi više od 10 najvećih proizvođača automobila na svetu uprkos znatno manjoj prodaji od svakog od njih. To je čini primerom za deonice sa upitnom valuacijom.

Gejtsovi novi planovi "teški" 15 milijardi $: Udružili se Majkrosoft, Blekrok, Banka Amerike...

"Kad vidite ulagače kako beže od rizika, to znači da je deonice Tesle zahvatila oluja", rekao je Ajvs.

Tokom sveobuhvatne rasprodaje američkih deonica u ponedeljak, deonice Tesle su u jednom trenutku pale čak 10 odsto u jednom danu. Oporavile su se zajedno s ostatkom tržišta i dan završile s padom od samo 1.5 odsto. Ipak, to je bilo dovoljno da se Maskovo neto bogatstvo smanji za 3,3 milijarde dolara.

Mnogi analitičari nedavni pad deonica Tesle vide samo kao privremeni zastoj. Tesline deonice preokrenule su sličan pad početkom 2021. i na kraju godine porasle za 50 odsto. Od analitičara koje je Refinitiv anketirao, 18 preporučuje kupovinu ili snažnu kupovinu deonica, a samo njih 10 preporučuje prodaju ili snažnu prodaju.

Zakerberg skoro svakog radnog dana prodavao akcije svoje firme - zašto?

Ajvs je rekao da nedavni pad deonica Tesle, koja je izgubila 25 odsto od rekordne vrednosti početkom novembra, čini izveštaj o zaradi od srede posebno važnim za ulagače. Želeće više informacija o planovima za povećanje proizvodnje u dve nove fabrike te odgovor na pitanje kada se planira lansiranje kamionet sajbertrak, koji će se suočiti s konkurencijom pikapa koje nude etablirani proizvođači automobila kao što je Ford i novi proizvođač električnih vozila Rivijan.

Razočaravajući izveštaj mogao bi da doprinese daljem padu vrednosti deonice, dok bi snažan izveštaj o zaradi mogao da preokrene trend, rekao je Ajvs za CNN. "Mislimo da bi snažna Teslina zarada mogla biti splav za spasavanje za nene deonice."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: