Nema rasprave - nuklearke i gas ostaju zelena energija

Evropska komisija neće praviti nikakvo fundamentalno revidiranje predloga kojim su nuklearna energija i gas klasifikovani kao održivi izvori energij (OIE).

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.01.2022.

10:57

Nema rasprave - nuklearke i gas ostaju zelena energija
Ilustracija: fewerton/Shutterstock

Odluka je takva uprkos prigovorima nekih država Evropske unije, izjavila je danas evropska komesarka finansijska tržišta Maired Mekginis.

Komisija je uključila gasne i nuklearne investicije u nacrt svojih "kategorija održivog finansiranja" koji je objavljen 31. decembra, pošto 27-člani blok nastoji da planski upravlja tranzicijom na zelenu energiju i da se izbori sa problemima u snabdevanju gasom usled tenzija sa Rusijom, prenosi Rojters.

"Možda ćemo moći da doteramo predlog ovde ili onde kako bismo odgovorili na pojedine primedbe. Međutim, naš manevarski prostor je zapravo ograničen", rekla je Mekginis za Frankfurter algemajne cajtung.

Gasna kriza dostiže vrhunac? Rezerve u Evropi i Ukrajini na minimumu

Dodala je da su nuklearna energija i gas neophodni kao tranzicione tehnologije i "kao takve će biti jasno označene" na putu ka "čistijoj i boljoj budućnosti".

Nemački ministar ekonomije Robert Habek, član partije Zelenih, rekao je u utorak da bi Berlin trebalo da glasa protiv plana da se nuklearne elektrane označe kao održivi izvor energije, ukoliko taj predlog ne bude promenjen.

Tokom višemesečne žestoke debate o ovom predlogu, Nemačka i još neke članice EU su zauzele stav da su potrebna ulaganja u gas kako bi im se pomoglo da prestanu da koriste ugalj kao energent koji najviše zagađuje atmosferu. Tome se protive pojedine druge države Unije, koje smatraju da bi označavanje ovog fosilnog goriva kao zelenog ugrozilo kredibilitet EU koja želi da bude globalni lider u borbi protiv klimatskih promena.

Slična podela u bloku vlada i kada je reč o nuklearnoj energiji. Francuska, Češka i Poljska su među članicama koje kažu da nuklearna energija treba da ima veliku ulogu u smanjenju globalnog zagrevanja jer ne emituje gasove sa efektom staklene bašte. Austrija, Nemačka, Luksemburg i još par drugih zemalja je protiv nuklearki, pri čemu kao razlog navode zabrinutost zbog radioaktivnog otpada.

Državna pomoć domaćinstvima za prirodni gas

Tročlana koaliciona vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca takođe je podeljena po tom pitanju. Tokom prošlogodišnjih koalicionih pregovora, socijaldemokrate, zeleni i slobodne demokrate, nisu uspeli da se postignu zajednički stav u vezi sa pravilima EU o zelenim investicijama i stoga to pitanje nije ni pomenuto u koalicionom sporazumu objavljenom u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: