Kome se isplati ugradnja solarnih panela? VIDEO

Srbija ima 30 posto više sunčanih sati od centralne Evrope, a čak 27 posto teritorije je pogodno za ugradnju solarnih panela.

Izvor: B92, TV Prva

Nedelja, 23.01.2022.

13:06

Kome se isplati ugradnja solarnih panela? VIDEO
Ilustracija: anatoliy_gleb/Shutterstock

Odluka Ministarstva rudarstva i energetike da subvencioniše postavljanje solarnih panela u domaćinstvima učiniće energiju sunca dostupnijom i jeftinijom.

Prilikom donošenja odluke o instaliranju solanih panela potrebno je ukalkulisati niz faktora.

"Ako posmatramo na nivou domaćinstva, to neko početno ulaganje igra bitnu ulogu. Osim toga i cena postojeće struje iz elektromreže podstiče ili manje podstiče stanovnike da koriste", kaže za Televiziju Prva Tijana Jakovljević iz Centra za razvoj neformalnog obrazovanja.

Sredite dom uz državne pare: Uskoro nova pomoć, otkrivamo detalje

Tehnološki napredak u izradi i veliki broj firmi koje na našem tržištu prodaju panele različitih proizvođača čine ovaj vid energije još dostupnijim i jeftinijim.

"Prema postojećoj uredbi, fizička lica mogu da instaliraju kapacitete do 10,8 kilovata na svoje krovove. Recimo za četvoročlano, petočlano domačinstvo već polovina te snage je dovoljna. Za polovinu te snage ulaganje je osam do devet hiljada evra, što znači da se ti solarni sistemi za deset godina potpuno isplate", dodaje Jakovljevićeva.

S obzirom na to da je privrednicima struja znatno poskupela povračaj novca je još brži. Primer ABD Prom hladnjače iz Šapca pokazuje kako se relativno veliko ulaganje od 600.000 evra u instliranje 1.978 panela u solarnu energanu na 4.000 kvadrata krovova može isplatiti za oko tri godine.

Pošlo im za rukom da prepolove račun za struju; "Bio je 3 miliona dinara"

"Očekivali smo da to bude neki rok od pet godina. Sada vidimo da će to biti sigurno kraće. Ne znamo za koliko, ali sigurno dosta kraće jer je poskupela energija. Kada god imamo veću proizvodnju nego potrošnju to se plasira u mrežu što je korisno i za EPS i za nas lično", kaže vlasnik Aleksandar Jakovljević.

U zavisnosti od potreba mogu se instalirati fotonaponski paneli koji sunčevo zračenje pretvaraju u struju, ali i solarni kolektori koji zadržavaju toplotu za grejanje vode i prostorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: