Zašto velike kompanije strahuju od 5G mreže? "Ogromne su pare u igri" VIDEO

Brojne avio-kompanije otkazale su letove ka Americi zbog straha od 5G mreže.

Izvor: B92

Nedelja, 23.01.2022.

12:34

Zašto velike kompanije strahuju od 5G mreže?
Foto: Printskrin, TV Prva

Može li postavljanje ove mreže u blizini aerodroma da ugrozi bezbednost vazdušnog saobraćaja? Kako i na šta utiče? Kada će stići kod nas? To je Televizija Prva danas pitala profesora ETŠ "Nikola Tesla" Andreja Čohu.

"Vidite da 5G mreža u Evropi, kada je u pitanju avio-industrija, radi normalno. Aerodromi kao što su londonski Hitrou, potom oni u Parizu, Rimu i drugi - tu 5G mreža funkcioniše. Očigledno je da evropski proizvođači nisu ušli u taj frekventni opseg koji bi smetao avionima. Kod Amerikanaca, imamo dve velike kompanije koje su provajderi i uvode tu tehnologiju - Verajzon i AT&T. Oni uvode 5G mrežu u Americi i sve je bilo u redu dok nisu stigli blizu aerodroma. Oni su na svojim uređajima ušli u frekventni opseg, takozvani "ce bond", u "ce" područje radio-talasa, ali to frekventno područje koriste instrumenti na avionima koji se bave radarskim procenjivanjem visine aviona u odnosu na zemlju. Kada imate instrumente za sletanje pri smanjenoj vidljivosti, recimo noću, oni koriste tu tehnologiju. Izgleda da 5G mreža tu pravi smetnje avionima prilikom sletanja i to je problem", kazao je Čoha.

Prema njegovim rečima, još nije poznato šta bi sve moglo da se desi u takvim situacijama.

5G - imaju li avio-kompanije razloga za brigu? VIDEO

"Kompanije zahtevaju da se 5G mreža izmesti na bar dve milje, to jest, 3,2 kilometra od aerodroma. Međutim, sad se pravi kompromis - da li od piste ili od aerodroma", navodi.

Dodaje i da su pomenuti Verajzon i AT&T dali 80 milijardi dolara za koncesiju.

"A ne mogu da eksploatišu tu koncesiju. Pazite, 80 milijardi - to su dva naša godišnja budžeta, ogromne su pare u igri", napominje profesor.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: