"Ako Rusija napadne, platiće se visoka cena"

Ruska invazija na Ukrajinu bi navela Berlin da razmotri zaustavljanje i sankcionisanje gasovoda Severni tok 2, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Izvor: B92.net

Utorak, 18.01.2022.

14:50

Ilustracija: Natanael Ginting/Shutterstock

"Jasno je da će se platiti visoka cena i da će o svemu morati da se razgovara ako dođe do vojne intervencije u Ukrajini", rekao je Šolc, obraćajući se novinarima u utorak nakon sastanka sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, preneo je Sputnjik.

Komentari kancelara dolaze samo dan nakon što je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila da će Zapad preduzeti "odgovarajuće mere" protiv rusko-evropskog megaprojekta gasne infrastrukture u slučaju eskalacije u Ukrajini. Moskva je, s druge strane, izrazila nadu da se projekat vredan 10,5 milijardi dolara ne odlaže veštački i ne politizuje.

Kancelar je podsetio na sporazum između Nemačke i SAD, potpisan prošlog jula o zajedničkom pristupu Severnom toku 2, uključujući garancije za održanje statusa Ukrajine kao tranzitne zemlje za isporuke ruskog gasa u Evropu.

Upitan da li bi hipotetička "ruska invazija" na Ukrajinu mogla da dovede do vojne pomoći NATO-a Kijevu, Šolc je upozorio da će Moskva biti primorana da se suoči sa "ozbiljnim" političkim i ekonomskim posledicama, ali je isključio isporuku oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: