"U ponoć krećemo sa prijavama"

Noćas u ponoć počinje prijavljivanje mladih od 16 do 29 godina za državnu pomoć od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: RTS, B92.net

Petak, 14.01.2022.

09:36

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/bs

"Noćas u ponoć krećemo sa prijavama za 100 evra za sve mlade od navršenih 16 do navršenih 29 godina", najavio je Mali.

Siniša Mali gostujući na RTS-u naveo je da prijavljivanje za 100 evra državne pomoći traje do 30. januara.

Prijavljuje se elektronski, preko portala Uprave za trezor, a ministar je rekao da je proces prijavljivanja jednostavan.

"Broj lične karte, JMBG i iz opadajućeg menija birate banku u koju želite da vam se uplati taj novac. Ako nemate račun u banci birate samo banku, a mi ćemo namenski račun otvoriti u toj banci za vas i nakon toga kada država isplati 100 evra sa ličnom kartom, svojim dokumentom odete i podignete taj novac", rekao je Mali.
Prema njegovim rečima, novac će biti isplaćen 1, 2. i 3. februara.

"Mi ćemo već od 1. februara krenuti u isplatu 100 evra na račune svih onih koji su se za ovu pomoć prijavili", rekao je Mali.

Pomoć i zdravstvenim radnicima

Dodao je i da zdravstveni radnici danas dobijaju po 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći, što je nastavak kontinuirane podrške zdravstvenim radnicima, ali i način da im država još jednom kaže hvala za sve što čine za svoju zemlju i građane.

Mali je rekao da će zdravstveni radnici u Srbiji, njih 122.462, dobiti novčanu pomoć u iznosu od po 10.000 dinara.

"Reč je o zdravstvenim radnicima koji su zaposleni u zdravstvenom sistemu, u vojno-zdravstvenim ustanovama, u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama socijalne zaštite čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta, Zavodu za sport, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije", kazao je Mali.

20.000 dinara penzionerima

Naveo je i da će svi penzioneri u februaru dobiti po 20.000 dinara novčane podrške.

"Za nas su sve ove mere veoma važne jer su mere koje podstiču potrošnju, mere koje podstiču ekonomsku aktivnost. Naravno nismo zaboravili ni naše najstarije sugrađane – kao i što smo obećali, 10. februara na račune svih penzionera leći će 20.000 dinara", poručio je ministar.

Ulaganja u budućnost

Mali je podsetio i da su izgrađene tri potpuno nove kovid bolnice.

"Mislim da nema zemlje u Evropi koja je tokom pandemije izgradila potpuno nove, najsavremenije kovid bolnice. Gradimo i fabriku vakcina, a gradi se i rekonstruiše veliki broj opštih bolnica i domova zdravlja. Nabavili smo sve potrebne uređaje, respiratore, lekove, vakcine, tako da smo i sa te strane pokazali snagu države, jer ona se pokazuje i kroz snagu zdravstva", objasnio je on, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Osvrnuo se na program "Srbija 2025", u okviru kojeg je planirano ulaganje od 500 miliona evra u mlade, kao i dodatnih 200 miliona evra za pronatalnu politiku.

"Program je predstavljen još 2019. godine i tada smo naglasili da ćemo uložiti u mlade. Milion puta smo ponovili da ne vredi da gradimo auto-puteve ako njima neće imati ko da se vozi. I tada smo rekli da su mladi prioritet. U ovom slučaju, želimo da osete optimizam, da vide da naša ekonomija ide napred", rekao je on.

Mali je naglasio da je Srbija 2021. godine imala rekordnu stopu rasta od 7,5 odsto BDP-a.

"Otvaraju se fabrike i nova radna mesta, a za mlade je najvažnije da vide mogućnost da se zaposle, da ovde zasnuju porodicu, da ostanu u svojoj zemlji i ovde ostvaruju snove. Zato smo definisali nove mere pronatalne politike, pa država od 1. januara isplaćuje pomoć za prvorođeno dete od 300.000 dinara, a za drugo i treće 100.000 dinara uz postojeću pomoć koja se već isplaćuje. Rekli smo i da će država da pomogne u kupovini prvog stana, obezbedili smo poreske olakšice za prvi posao…", naveo je ministar.

Kako je istakao, mere podrške nemaju nikakve veze sa izborima.

"To je ozbiljna ekonomska politika koju godinama vodimo i ako pogledate sve aktivnosti, ovo se u potpunosti uklapa u mozaik borbe za mlade. Pogledajte rezultat - mi smo preokrenuli trend. Prema istraživanju Bečkog instituta, više ljudi se vraća u Srbiju nego što odlazi, mladi nam ostaju. Nama je stopa nezaposlenosti kada su mladi u pitanju, pre samo 10 godina bila preko 50 odsto, a sada je oko 23 odsto. I dalje je visoka, ali se zato svakodnevno borimo da im pokažemo koliko su nam važni, da je njihova država tu kada je najpotrebnije. Ova pomoć od 100 evra je samo jedan od načina da im to pokažemo", rekao je Mali.

On je objasnio da to nije opasna, loša mera, kako je pojedinci ocenjuju, i istakao da država ima dovoljno novca.

"Mi danas na računu imamo 182 milijarde dinara. Ako pogledate rezultat iz prošle godine, udeo javnog duga u BDP-u je bio 56,8 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto. Pojedinci stalno govore i spočitavaju da raste zaduženost, što apsolutno nije tačno, jer semafor pokazuje drugačiji rezultat. Stopa javnog duga u odnosu na BDP je najvažniji pokazatelj, a bila je 56,8 odsto krajem prošle godine. Mnogo razvijenije zemlje imaju javni dug koji je znatno veći – Francuska preko 120 odsto, Grčka preko 200 odsto. Dakle, mi smo apsolutno stabilni, imamo novca na računu. Mi ćemo ovu pomoć od 100 evra isplatiti od novca koji trenutno imamo na računu", rekao je on i dodao da su ove mere važne jer podstiču potrošnju i ekonomsku aktivnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: