Kim Kardašijan tužena zbog "pumpanja" kriptovalute

Nemojte verovati baš svemu što vidite na društvenim mrežama, jer se nikad ne zna šta stoji iza nekog posta, pogotovo poznatih ličnosti. Ova priča govori o tome.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2022.

14:50

Kim Kardašijan tužena zbog
Foto: Asatur Yesayants/Shutterstock

Kim Kardašijan nalazi se među tri poznate ličnosti koje tuže investitori u kriptovalutu EthereumMax. Osim nje, tu su i bokser Flojd Mejveder mlađi, košarkaš Pol Pirs, ali i kreatori kriptovalute.

U pravnom postupku se navodi da su poznate ličnosti sarađivale sa EthereumMaxom kako bi na obmanjujući način promovisale i prodale kriptovalutu. EthereumMax negira ove navode.

Kako BBC javlja, EthereumMax nema nikakvu pravnu ili poslovnu vezu sa posebnom itirijum (ethereum) kriptovalutom.

Grupna tužba glasi da je EthereumMax upravljao šemom "pump and dump" - gde se obmanjujući marketing koristi kako bi se naduvala cena imovine koja se zatim prodaje investitorima uz profit, prenosi portal Bonitet.

U žalbi podnetoj Centralnom okružnom sudu Kalifornije navodi se da su "izvršni radnici kompanije, sarađujući sa nekoliko promotera koji su slavne ličnosti" dali "lažne ili obmanjujuće izjave investitorima o EthereumMaxu, putem reklama na društvenim mrežama i drugim promotivnim aktivnostima".

Kako su tome "kumovali" Kim Kardašijan, Mejveder i Pirs

Kao primer navodi se bivši NBA igrač Pol Pirs koji je promovisao EthereumMax u objavi na Tviteru u maju 2021, "hvaleći sposobnost EthereumMaxa da zarađuje za njega".

Bokser Flojd Mejveder je to uradio prilikom promocije boks meča, a rijaliti zvezda Kim Kardašijan, iskoristila je Instagram, gde je napisala: "Ovo nije finansijski savet, već deljenje onoga što mi prijatelji govore o tokenu EthereumMax". Neki su taj post označili kao možda najveću finansijsku promociju sa najvećim dosegom u istoriji. Kardašijanova ima 250 miliona pratilaca na ovoj mreži.

Ekspolozija pa pad

Sa druge strane, EthereumMax za BBC njuz kaže da im je namera da marketinški i PR napori "podstaknu ljude da istraže naš projekat… pre nego što donesu odluku".

Ali takav pristup doveo je do povećanja vrednosti valute na preko 1.300 puta od svoje početne cene. Pre nego što je pala na "najniži nivo svih vremena" nešto više od mesec dana nakon objave Kardašijan, kako se navodi u sudskom podnesku. To je omogućiloi tuženima da "pretvore" EthereumMax tokene "za značajan profit" dok su mnogi od onih koji su kupovali valutu tokom ovog perioda izgubili novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: