Milijarder "izdao" London?

Londonska berza je napravila takvu regulaciju koja omogućava da takozvani SPAC-ovi lakše funkcionišu na njihovim listinzima.

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2022.

20:46

Milijarder
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Međutim, ser Ričard Brenson odlučio je da svoj posao preseli u Amsterdam.

Naime, kako piše Skaj njuz, Brenson lansira svoju prvu evropsku SPAC kompaniju ili kompaniju sa "praznim čekom" na berzi u Amsterdamu. Kompanije sa "praznim čekom" prikupljaju kapital putem inicijalnih javnih ponuda (IPO) za kupovinu postojećih preduzeća, a britanski milijarder će ovu odluku objaviti u narednih nekoliko meseci, prenosi Bonitet.

Prema nezvaničnim izvorima britanske medijske kuće, nova kompanija ima nameru da sakupi oko 200 miliona evra za nove akvizicije.

Ovo nije prvi put da Brenson eksperimentiše sa SPAC-om. Njegove kompanije Virgin Galactic i Virgin Orbit sakupile su kapital preko ove vrste investiranja. U SAD je preko SPAC-ova napravio akvizicije kompanije 23andMe, koja se bavi istraživanjem i genetikom potrošača, i Grove Collaborative, proizvođača održivih potrošačkih proizvoda.

Kompanije sa "praznim čekom" eksplodirale su u poslednje dve godine, ali u poslednje vreme primećuje se neka vrsta apatije kod ove vrste investiranja, jer kompanije visokog profila sada imaju problem zato što im cene akcija padaju nakon kompletiranih spajanja putem SPAC-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: