Mali najavio: Isplata u tri dana

Ministar finansija Siniša Mali prisustvuje 15. vanrednom zasedanju Narodne skupštine.

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2022.

09:56

Mali najavio: Isplata u tri dana
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/bg

Naime, danas se pred poslanicima nalazi predlog zakona o privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć u iznosu od 100 evra, radi ublažavanja posledica pandemije koronavirusa.

Obraćanje ministra možete pratiti uživo na B92.net. "Danas je pred vama veoma važan zakon koji omogućava isplatu 100 evra za građane sa navršenih 16 do navršenih 29 godina, da pomognemo i ovu kategoriju građana Srbije. Ovim se definišu svi kriterijumi i rokovi", kazao je Mali obraćajući se poslanicima.

Prijava za građane počinje u subotu 15. januara, a završava se 30. januara, podsetio je.

"Već 1. februara krenućemo u isplatu. Prvog, drugog i trećeg isplaćujemo 100 evra", najavio je ministar.

Kriterijumi su takvi da se prijavljuju svi oni koji imaju navršenih 16 do navršenih 29 godina, i to na dan objavljivanja ovog zakona, naglasio je ministar i naveo da su to bila neka od pitanja i na njegovom Instagram profilu, te je želeo još jednom to da razjasni.

Od podataka za prijavu, sem imena i prezimena, potreban je broj lične karte, JMBG i izbor računa u banci.

"Ukoliko lice nema račun u banci, bira naziv banke i onda ćemo mi otvoritit račun u toj banci, te će tako biti u mogućnosti da taj novac podigne", kazao je ministar finansija.

Tako se, ocenio je, pokazuje briga za one kojima je najpotrebnija.

"Nadam se da ćete podržati ovaj zakon", kazao je on u Skupštini.
Ministar je podsetio i da se u petak 14. januara zdravstvenim radnicima isplaćuje 10.000 dinara, što je, prema rečima Malog, lep početak 2022. godine.

"Našim najstarijima, penzionerima, 10. februara uplatićemo 20.000 dinara, kako bismo dodatno ublažili negativne posledice kovida 19", naveo je.

Istakao je i da su penzije od 1. januara povećane za 5,5 odsto, minimalna cena rada za 9,4 odsto, a povećanje plata u javnom sektoru u proseku iznosi oko 7,4 odsto.

"Po fleš proceni za 2021. stopa rasta naše ekonomije je 7,5 odsto. Ako gledamo kumulativno, 2020. i 2021. godinu onda rast iznosi 6,5. To znači da smo, posle Irske, zabeležili najvišu stopu rasta u Evropi", ocenio je.

Takođe, kada se saberu svi paketi pomoći, ukupna pomoć koju je Republika Srbija dala kako bi pomogla građane i privredu iznosi 8,7 milijardi evra, što je 18 odsto našeg BDP-a, izjavio je Mali.

Šta je sve urađeno u 2020. i 2021?

"I kada me pitaju zašto usvajamo budžete, zašto delimo pomoć, zašto gradimo puteve, bolnice... – da bi mladi našli mesto ovde. Ovo je gest koji je usmeren na one na kojima počiva budućnost naše zemlje", kazao je Mali govoreći o dodeli 100 evra mladima.

Osvrnuo se na sve što je država uradila u protekle dve godine.

"Naša prva pomoć je bila u martu 2020, odmah smo reagovali i isplatili najstarijima 4.000 dinara. Zaposlenima u zdravstvu povećali smo plate za 10 odsto, isplatili smo tri minimalne zarade za privrednike, odložili plaćanje poreza, dali povoljne kredite preko garantne šeme, obezbedili 200 miliona evra povoljnih kredita... Isplatili smo po 100 evra svakom punoletnom građaninu naše zemlje - preko šest miliona njih se prijavilo, ta pomoć nam je omogućila da zadržimo nivo privrednih aktivnosti. Imali smo samo -0,9 odsto, kada je smanjenje aktivnosti u pitanju", naglasio je ministar.

Naveo je i da je država obezbedila pomoć poljoprivrednicima, samostalnim umetnicima, da je na jesen 2020. doneta i odluka o isplati 60 odsto minimalne zarade, pa o produženju odlaganje poreza i doprinosa, pomognuto je ljudima iz sektora turizma i ugostiteljstva - gradskim hotelijerima je isplaćeno 1,2 milijarde. Potom je isplaćena još jedna puna minimalna zarada, jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara, za sportske klubove je obezbeđenja 1,1 milijarda dinara, pa je usledila i pomoć zaposlenima u zdravstvu u iznosu od 10.0000 dinara...

"Svim tim smo pokazali da su nam stabilne finansije i da smo želeli da spasemo svako radno mesto", ocenio je.

Zatim je govorio i o urađenom u 2021. godini.

"Isplatili smo tri puta 50 odsto minimalnih zarada za preduzetnike - preko milion zaposlenih je tu pomoć primilo. Izdvojili smo dodatna sredstva za ugostiteljstvo, za gradske hotele. Autobuski prevoznici dobili su po 600 evra po autobusu. Građanima smo isplatili 30 evra u maju, pa 30 evra u novembru, pa još 20 u decembru. Takođe, 60 evra smo isplatili za nezaposlene, 50 penzionerima, 100 evra za građane na KiM, a 200 za nezaposlene na KiM. Tu su i dve pune minimalne zarade za samostalne umetnike. Produžili smo garantnu šemu... Kada pogledate sve to, ukupno je izdvojeno 1.025 milijardi dinara, odnosno 8,7 milijardi evra", kazao je Mali.
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/bg
Novac je uložen i u tri nove kovid bolnice, opremanje opštih bolnica i domova zdravlja, nabavku respiratora, lekova, vakcina...

"Udeo javnog duga u BDP-u je 56,8 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta. Mi trenutno imamo 182,2 milijarde dinara na računu, potpuno smo likvidni, uprkos isplati svih ovih pomoći", napomenuo je ministar.

Prema njegovim rečima, nikad više novca nije ulagano u auto-puteve, a u ovom trenutku u Srbiji se gradi deset auto-puteva i brzih saobraćajnica.

"Završava se fabrika vakcina, nju ćemo imati jedini u regionu. Grade se bolnice, škole, fabrike... Prošle godine imali smo 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija. U trećem kvartalu prošle godine stopa nezaposlenosti je bila 10,5 odsto. Nastavljamo da ulažemo u kanalizacione sisteme, reciklažna postrojenja, u sve ono što podiže kvalitet života naših građana", poručio je Mali.

Kako je rekao Mali, mlade ljude treba zadržati u zemlji a za njih je najvažnije da znaju da Srbiji predstoje bolji dani, jer oni vide mogućnost da pronađu posao, da zarade.

"A 2025. prosečna plata u Srbiji biće 900 evra“, obećao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, to je ono što mladi žele – imaćemo i veliki broj fabrika da mogu da pređu na bolje mesto jer se fabrike otvaraju, što dovodi do konkurencije

"Sada kada je stopa nezaposlenosti 10 odsto i možete da birate poslove i vidite da se znanje ceni, to je glavni faktor koji utiče da mladi ostanu u zemlji. A dajemo i dodatne olakšice i povlastice za njih“, dodao je.

"Stopa nezaposlenosti među mladima je dvostruko manja nego 2021“, podsetio je Mali.

Isplata 100 evra je samo još jedan način da im pokažemo da računamo na njih, kazao je.

"Licemerni su oni koji su protiv povećanja plata kako ne bismo ugrozili javne finansije, ali sa time se stalno suočavama, odgovornost je na Vladi Srbije“, kaže Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: