Gejtsovi novi planovi "teški" 15 milijardi $: Udružili se Majkrosoft, Blekrok, Banka Amerike...

"Brejktru enerdži katalist" (BEC), javno-privatni fond koji podržava Majkrosoft Bila Gejtsa, planira da investira 15 milijardi dolara u čiste tehnologije.

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 10.01.2022.

13:43

Gejtsovi novi planovi
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

BEC, fond koji je deo šire "Brejktru enerdži" grupe, koju je Gejts osnovao 2015, prikupio je do sada više od milijardu i po dolara od biznisa i dobrotvornih organizacija.

Ali Džona Goldman, direktor BEC-a, kazao je "Fajnenšel tajmsu" da fond planira da u svakom slučaju investira desetostruko veći iznos, odnosno 15 milijardi.

BEC nije odgovorio na upit CNBC-a da to prokomentariše.

Kako je naveo na svom sajtu, BEC će se u početku fokusirati na direktno izdvajanje ugljen-dioksida iz vazduha, zeleni vodonik, dugoročno skladištenje energije i održiva avio-goriva.

BEC je u septembru objavio da je obezbedio investicije Majkrosofta, Blekroka, Dženeral motorsa, Amerikan erlajnsa, Boston konsalting grupe, Banke Amerike i Arselor mitala, podseća CNBC.

Takođe je dobio podršku američkog ministarstva energetike i izvršnog organa EU Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: