Mali najavio: Potpuno nov zakon, pomeranje roka i prve licence za kripto menjačnice

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas set ekonomskih zakona koji će doprineti daljem jačanju privrede Srbije i sigurnom poslovanju.

Izvor: Tanjug, B92.net

Sreda, 22.12.2021.

11:22

Mali najavio: Potpuno nov zakon, pomeranje roka i prve licence za kripto menjačnice
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC/bs

Jedan od najznačajnijih sistemskih zakona je Predlog zakona o tržištu kapitala koji se donosi sa ciljem razvoja tržišta kapitala i obezbeđivanja dodatnih izvora finansiranja preduzećima u Srbiji.

Zakon o tržištu kapitala

Zakon o tržištu kapitala, kao potpuno nov sistemski zakon, treba da pospeši stvaranje transparentnog, efikasnog i sigurnog tržišta kapitala, što će doprineti daljem privlačenju investitora, atraktivnosti domaćeg tržišta, većoj pravnoj sigurnosti i stabilnosti finansijskog tržišta, izjavio je danas ministar Mali.

"Treba da imamo jako i čvrsto tržište kapitala sa jakim institucijama koje garantuju sigurnost ulaganja, a sa druge strane da privreda ima na raspolaganju još veći broj instrumenta kojima može da finansira svoj rast i da na tržistu kapitala dođu do novca za kupovinu opreme i otvaranje novih postrojenja", rekao je Mali obraćajući se poslanicima u Narodnoj skupštini.

Prema njegovim rečima, predlogom zakona je propisano dodatno jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, a usklađuje se i sa evropskim standardima.

"Četiri su važne stvari koje vam u vezi ovog zakonskog predloga. On podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, ovde mislim prvenstveno na Komisiju za hartije od vrednosti i Centralni registar HOV. Drugo, ovim zakonom se stvaraju preduslovi da se povežemo sa Juroklirom (Euroclear) koji je najvažniji sistem na osnovu kojeg se trguje i kupuju hartije od vrednosti kad je u pitanju država", naglasio je Mali, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kako je naveo, ovaj zakon je važan za razvoj naše ekonomije u celini.

"Prošle godine smo usvojili Zakon o digitalnoj imovini, koji reguliše tu oblast, i na taj način omogućavamo našoj privredi da na više načina obezbedi novac koji joj je potreban za razvoj", rekao je Mali.

Naglasio je da je zakon usklađen sa standardima MiFid II, EU normativima, što traže i investitori kako bi u većem broju došli u našu zemlji i investirali u HOV, ali i direktno u privredu.

"Ovo je i reformski cilj koji je dogovoren sa MMF-om", dodao je on.

E-fakture

Izmenama i dopunama Zakona o e-fakturama predloženo je da se prvobitni rok za javne subjekte da primaju i čuvaju e-fakture sa 1. januara sledeće godine pomera na 1. maj, dok svi ostali rokovi, kako je objasnio Mali, ostaju isti.

On je pojasnio da će ovaj zakon doprineti likvidnosti i sigurnosti naše privrede i da će se firmama porez na dodatu vrednost vraćati u istom danu, što je i bio jedan od zahteva privrednika.

"Zamislite Srbiju početkom 2023. godine bez papirnih faktura. Sve će biti elektronski. Sa jedne strane veoma važno zbog efikasnosti, a sa druge, to je upravo ono što privreda traži. Slušamo privredu i uspostavljanjem ovog sistema stvaraju se uslovi da se povraćaj PDV vrši u istom danu ako se poklope ulazna i izlazna faktura, a to dodatno doprinosi njihovoj likvidnosti. Na ovaj način sistemski rešavamo i taj problem", naveo je Mali, saopštilo je resorno ministarstvo.

Garantna šema

Govoreći o Predlogu zakona o izmeni i dopuni zakona o utvđrivanju druge garantne šeme kao mere dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije kovida 19, ministar je naveo da se ovim izmenama omogućava da preduzeća iz oblasti saobraćaja, ugostiteljstva i turizma, nastave da uzimaju kredite od banaka pod povoljnim uslovima i uz garanciju države.

Izmenama je omogućeno da firme koje dolaze iz delatnosti kao što su putnički transport, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turističke agencije, budu izuzete iz ograničenja u ukupnom iznosu kredita za koje bi garantovala Republika Srbija, pod uslovom da su prethodno, prevremeno i u celosti, izmirili obaveze po kreditima odobrenim u skladu sa prvom garantnom šemom.

"Velika vest za njih i mogućnost da ukoliko su već vratili novac koji su uzeli da imaju pravo da pod istim uslovima uzmu novac ponovo", dodao je Mali.

Ministar je rekao da su upavo garantne šeme bile te koje su pomogle preduzećima da tokom pandemije održe likvidnost i zaposlenost.

"Garatnim šemama smo iskoristili da obezbedimo likvidnost za preduzeća i kao rezultat toga imate mali pad privredne aktivnosti prošle godine, a i ove godine imaćemo rekordan rast od preko 7,4 – 7,5 odsto. U ove dve godine Srbija će imati najbolji ekonomski rezultat u Evropi. To je rezultat građana Srbije, ali i delimično ovih garatnih šema koje smo uspostavili. U prvoj garantnoj šemi odobrili smo preko 2,4 milijardi evra, 37.994 kredita sa garancijom Republike Srbije. To je ono što je spaslo privredu, onemogućilo zatvaranje pogona i sačuvalo radna mesta", kazao je.
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC/bs
"Više od 50.000 firmi dobilo subvencije za fiskalne kase"

On je kazao da je više od 50.000 firmi dobilo subvencije za nabavku fiskalnih kasa za prelazak na novi sistem efiskalizacije, a više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Za univerzitetsku infrastrukturu oko 150 miliona evra

U projekat jačanja kapaciteta univerzitetskog obrazovanja kroz kapitalna ulaganja u univerzitetsku infrastrukturu državnih fakulteta u Srbiji biće uloženo oko 155 miliona evra, izjavio je danas ministar finansija.

Mali je rekao da su krajnji korisnici projekta studenti Univerziteta u Beogradu, odnosno više od 13.000 studenata izabranih fakulteta, a period realizacije projekta je predviđen u periodu od 2021. do 2026. godine.

Prema njegovim rečima, projekat će omogućiti izgradnju novih zgrada i rekonstrukciju postojećih objekata na više fakulteta, što je, kaže, ukupno oko 90.600 kvadrata.

Na šta se tačno projekat odnosi pročitajte opširnije u tekstu ovde.

Uskoro prve licence za kripto menjačnice

Ministar finansija, odgovarajući na pitanja poslanika, kazao je da su u ovom trenutku u obradi tri licence za kripto menjačnice i da su četiri izdavalaca tokena platila zahtev za izdavanje licenci.

"Očekujem u narednih par nedelja da ćemo imati prve licence koje će biti izdate, to je za nas veoma važno", rekao je Mali i podsetio da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je zakonski regulisala tu oblast.

Kako kaže, polako, ali sigurno se i to tržište razvija.

"Intenzivno radimo na strategiji rasta i razvoja Beogradske berze. Smatram da je Beogradska berza pravi instrument da podrži razvoj našeg finansijskih tržišta i u ovom trenutku radimo na razvoju platforme za trgovanje digitalnim tokenima koji će biti u implementaciji već naredne godine", poručio je Mali.

Mali ukazuje da sve ono što se dešava u svetu, dešavaće se u tom smislu i u našoj zemlji, te očekuje da Beogradska berza raste.
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC/bs
"Otvoreni Balkan vizionarska inicijativa Vučića"

Mali je izjavio da "Otvoreni Balkan" predstavlja vizionarsku inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, navodeći da prema procenama Svetske banke, ukoliko se implementiraju sve mere koje se odnose na otvaranje tržišta, zajednički BDP u regionu može da se podigne za čak sedam odsto.

"To znači bolji standard građana Srbije, veće plate i penzije, više novca za kapitalne investicije, ali je i važno da približi narode i da ne gledamo u prošlost nego da otvorimo novu stranicu", rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Potpisani sporazumi u Tirani; Vučić: "Svi primenjujemo odmah"

On je podsetio da je juče u Tirani na sastanku predsednika Vučića sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edi Ramom i Zoranom Zaevom, potpisano više izuzetno važnih sporazuma.

"Potpisali smo važne sporazume koji omogućavaju slobodan protok ljudi preko granica, međusobno prepoznavanje radnih dozvola, izdavanje istih. Dodatno pokrećemo tržište rada", rekao je Mali.

Podsetio je da je potpisan i sporazum o prepoznavanju i usklađivanju fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i sporazum o prepoznavanju ovlašćenih ekonomskih operatera kojih trenutno u Srbiji ima 29.

Prava intelektualne svojine

Mali je predstavio i Predlog zakona o izmenama i dopuni o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine.

Predlagač ovog zakona je Ministarstvo privrede i njime se predlaže prenošenje nadležnosti za utvrđivanje postojanja povrede prava intelektualne svojine, a naročito prava na računarske programe (softver) i baze podataka, kao sporedne aktivnosti Poreske uprave, sa Ministarstva finansija - Poreske uprave na Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunukacija, odnosno na tržišnu inspekciju.

Izgradnja puta

Pred poslanicima će se, naveo je danas ministar, naći i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu za projekat izgradnje puta Loznica-Valjevo-Lazarevac, deonica puta Iverak-Lajkovac.

Ministar je podsetio da su ulaganja u kapitalne investicije jedan od stubova našeg rasta, pa je izgradnja ove deonice deo te agende.

"Gradimo ukupno deset auto-puteva i brzih saobraćajnica. Nikad se više nije ulagalo u putnu i železničku infrastrukturu, a krenuli smo i sa izgradnjom kanalizacionih mreža i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda po lokalnim samoupravama. Ovim projektom je obezbeđen novac da se ova deonica završi", kazao je Mali.

Sporazum sa Kambodžom

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Kambodže o ukidanju viza za nosioce diplomskih i službenih pasoša.

Ovim sporazumom će biti omogućeno navedenim licima da ulaze, prelaze preko teritorije obe države, i napuste je bez vize, u trajanju do 30 dana, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Niz ekonomskih zakona

Podsetimo, kako je najavljeno, na dnevnom redu ove sednice našlo se više akata iz oblasti ekonomije, a među njima su Predlog zakona o tržištu kapitala, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti kovid 19 izazvane virusom SARS-CoV-2, Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu LD 2079 (2021) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za Projektni zajam - Univerzitetska infrastruktura, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Zajam za ugovaranje stranog projekta o izgradnji) za Projekat izgradnje državnog puta 1.B reda br. 27 Loznica - Valjevo - Lazarevac, deonica Iverak - Lajkovac (veza sa autoputem E-763 Beograd - Požega), između kineske Export-Import banke, kao Zajmodavca i Republike Srbije koju zastupa Vlada Republike Srbije postupajući preko Ministarstva finansija, kao Zajmoprimca, Predlog zakona o izmenama i dopuni o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektulane svojine, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Kambodže o ukidanju viza za nosioce diplomskih i službenih pasoša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: